info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | blog  | We zijn allemaal een controlfreak

We zijn allemaal een controlfreak

Ik hoorde Michael Singer, auteur van o.a. ‘The Untethered Soul’ gisteren in een interview zeggen: we are all controlfreaks. Some a bit more extreme than others, but we all are. Don’t kid yourself.” Ik moest lachen en dacht: ja, het is niet altijd meteen duidelijk bij mij, maar ja, ik ben ook een controlfreak. Ik wil dat dingen zo gaan, als ik denk dat ze moeten gaan. Ik wil dat de wereld in de pas loopt met mijn beelden, hoe de wereld zou moeten zijn en bewegen. Je voelt hem al aankomen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Al mijn en ons lijden komt hier vandaan. Michael Singer noemt een mooi voorbeeld als je jarig bent en het regent dan baal je ervan. Je baalt dat de wereld niet in de pas loopt met jouw beeld en verwachtingen erover. We zijn dan verbaasd, dat we zoveel lijden en we lijken ook geen idee te hebben hoe dat nou kan. We ontkennen de realiteit en de veranderlijkheid van het leven. Niet normaal, hoe erg we zijn. Wij!? Ja, wij! Want geef maar toe, ook jij bent een controlfreak! 

We zijn uit balans 

Waar blijkt het uit, dat ik een controlfreak ben? Mensen praten te hard in de trein. De fietsenmaker zou niet later mijn fiets moeten afleveren. Die cliënt zou niet moeilijk moeten doen. Etc. Etc. De lijst is eindeloos. Zo veel dingen maken dat ik de controle wil houden en het vervelende is, ik heb het negen van de 10 keer niet eens door. Ik ben, wij zijn, zo uit balans. Waarom laat ik me zo uit balans halen door al die dingen. Geef toe aan jezelf, dat dit elke dag zo veel (onnodige) energie kost. Spreek de intentie uit, als dat klopt natuurlijk, ‘ik wil het niet meer’. Meen het!

Michael Singer geeft het advies om oke te leren zijn met kleine dingen. Leer je weerstand ertegen te voelen. Laat het door je heen gaan. Laat het los en sluit vrede met dit moment. Sluit vrede met degene die (in de stiltecoupé! )aan het praten is.

Pak de regie weer terug

Weet dat jij degene bent, die zichzelf uit balans laat halen. Je bent niet het slachtoffer van de wereld. Trek de regie weer naar je toe. Jij en je gevoel dat jij niet goed genoeg bent, is het probleem. Dat klinkt misschien als een harde boodschap, maar het is een bevrijdende boodschap.. Dan komt de regie weer bij jou te liggen. De oplossing komt ook weer bij jou te liggen. Iedereen die al eens iets met mindfulness gedaan heeft, heeft al een stap  in de juiste richting gemaakt. Onvoldoende waarschijnlijk om de link naar het lijden echt te doorbreken, maar toch, zeker een stap in de goede richting. Namelijk je leert in mindfulness al, om niet de situatie te veranderen, maar de manier waarop jij met de situatie omgaat, te veranderen. 

De realiteit van dit moment

In spirituele termen kan je zeggen. Je stopt met het bevechten van de realiteit. De realiteit leeft altijd nu, nooit in de toekomst en in het verleden. Dan stappen we het domein van het denken in, met al zijn of haar verwachtingen en voorwaarden van het leven. Om die verwachtingen en voorwaarden te laten uitkomen, gaan we controleren, gaan we manipuleren. Als dit lukt kunnen we even naar lucht happen, maar al snel lukt het niet en zitten we in zak en as, zijn we teleurgesteld, gefrustreerd en voelen we ons teneergeslagen. 

Laat los!

Dus de oplossing zit in ons. Michael Singer heeft iets toegevoegd voor mij, wat nieuw voor mij is. Ook hij heeft het over dat wij in essentie bewustzijn zijn. Maar de weg om daar echt vanuit te leven, beschrijft hij echt heel mooi en praktisch. Namelijk door elke keer als er frustratie, pijn, verdriet, weerstand, teleurstelling, boosheid, noem het maar op, omhoog komt (omdat we het leven weer proberen te controleren) laat je dat omhoog komen. Je laat het zijn gang gaan en laat het los, of anders geformuleerd, je stopt met het vast te houden en anders te willen en het zal vanzelf losgelaten worden. 

Michael Singer Quote mbt blog controlfreak

Stop met voorwaarden te stellen

Een andere belangrijke factor, die ik de laatste maanden van Michael Singer leerde, is het stoppen met voorwaarden stellen, te stoppen met dingen op een bepaalde manier te willen, te stoppen met het bevechten van het leven en hoe die zich ontvouwt. Hij zegt letterlijk in deze video – stop caring. Stop met een bepaalde uitkomst te willen. Dat kan als je weet dat jouw essentie, jij als bewustzijn, al helemaal goed bent en gewoon het leven mag ervaren, zoals het zich ontvouwt. Met alle mooie en minder mooie dingen. Het wordt steeds  leuker en ontspannender als je deze houding, naar alle (steeds meer) aspecten van je leven kan brengen. En al snel snijdt de wortel van onze controle neiging, door. Ga je van een controlfreak naar ultieme vrijheid en rust en ontspanning. 

Simpelweg ontspannen

Als je ‘disturbed’ raakt dan hoef je je geest niet te ontspannen, niet het denken, niet je lichaam maar jij, jouw bewustzijn. Degene die door heeft dat je uit balans raakt/disturbed bent. Dat ben jij die bewust is van datgene wat er in je gebeurt. Ontspan, ga niet in verzet, je hoeft niet te snappen, waar het vandaan komt, je hoeft niet te weten hoe groot het is of wat het precies is. Alleen te ontspannen, simpelweg  ‘achterover leunen’ in de Seat of Self terug te komen. Laat de rest met rust en voel dat je aanwezig bent. Ontspan je lichaam, volg een paar ademhalingen, maar zonder een resultaat te hoeven bereiken, maar alleen maar om aan jezelf het signaal te geven dat je kan ontspannen. Zo kan de emotie die je raakte, naar boven komen en los gelaten worden.. Je verzet je er niet meer tegen en het kan door je heen gaan. Je laat het met rust. 

De controlfreak in jezelf loslaten

Langzaam maar zeker ben je je zelf van binnen uit aan het schoonmaken, aan het helen. Elke situatie in je leven wanneer je uit balans gehaald wordt, is een kans om dit toe te passen. Je zal merken dat steeds meer situaties minder grip op je krijgen. Je laat steeds meer de controlfreak in je los. Je kan steeds meer rusten in jezelf als bewustzijn, die simpelweg aanwezig is met wat is. Vandaar uit kan je je controle drang loslaten. Mooi he! 

Tags: