info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | blog  | Liefdesrelaties en loslaten controle
Liefdesrelaties en loslaten controle

Liefdesrelaties en loslaten controle

De illusie dat ik (wij) controle heb over het leven, is al lang bekend. Dat is al een opluchting op zich. Maar het leven vanuit dit weten is belangrijker, daar is de echte winst te halen. De oude overtuiging dat er een denker en doener in ons zit, is diep ingeslepen. Laatst las ik deze quote van Byron Katie “If you want real control, drop the illusion of control; let life have you. It does anyway. You’re just telling yourself the story of how it doesn’t”. Super mooi en zo waar. Waarom geloof ik in de illusie van controle, terwijl ik weet dat dit niet zo is!? Old habbits die hard. Het sluipt er weer in. Laat deze overtuiging niet alleen elke keer weer los maar zorg er ook voor dat je hem niet vervangt met een nieuwe. Bijvoorbeeld het geloof, de overtuiging, ‘dat controle een illusie is’. Het klopt maar het blijft een overtuiging, een concept, een aanname. Laat je directe ervaring, je intuïtie, je hart, de belangrijkste verteller zijn van wat klopt en niet. In vele contemplaties, meditaties en zitten in stilte, heb ik nog nooit een denker van mijn gedachten gevonden. Gedachten, gevoelens, sensaties komen en gaan random. Ik heb ook nog nooit een controleur in mij ontdekt. Een entiteit die beslissingen maakt en de lijnen uitzet. Er zijn alleen gedachten die, achteraf, een verhaal vertellen dat dit of dat gedaan is of zou moeten gebeuren. Zie je wat ik bedoel? In deze blog kijk ik vanuit dit weten na liefdesrelaties. 

De liefdesrelatie niet de heilige graal

En vanuit het weten dat we de ander en het leven niet kunnen (en dus hoeven) te controleren. Maar ook dat geluk en liefde niet in een bepaalde vorm hoeven te komen. Waardoor elke vorm welkom is. Maar geen enkele, ook liefdesrelaties niet, zijn de heilige graal. Juist hierdoor krijgen liefdesrelaties en het single leven, enorm veel vrijheid en lucht. De ander is niet meer jouw geluk-brenger en vice versa. 

Geluk in liefdesrelaties

Laten we beginnen met geluk. Geluk is niet iets wat een ander je kan geven. Het zit in ons. Mensen, situaties en objecten kunnen het triggeren, maar niet meer dan dat. Rupert Spira legt prachtig in deze video uit hoe mooi en bevrijdend het is als je weet dat niks en niemand je gelukkig kan maken. Dat je alleen hoeft te weten wie je in essentie bent en daar in te zakken en vanuit te leven. Van daaruit het leven de volledige vrijheid te geven om te bewegen zoals het beweegt. De controle los te laten en het te nemen zoals het zich, van moment tot moment, aandient. In elk persoon is dit totaal anders. Dus vergelijk niet, luister naar je interne weten. Dit laatste is belangrijk. Kijk niet naar een ander, zie wat er gevraagd wordt van jou. In jouw leven! Zie welke passie, welke oprechte behoefte en drive in jou naar buiten wil komen. Zie hoe angst en controle met elkaar verweven zijn. Stop je leven te controleren, vertrouw je intuïtie. Voel je rust die onder en achter de angst ligt? Weet dat elke keus die je maakt (ook als die achteraf ‘verkeerd’ uitgepakt) precies dat is wat moest gebeuren. 

Volg de flow van het leven

Ik weet, steeds sterker, dat ik de flow van het leven volg en niet andersom. Dat is in liefdesrelaties niet anders. De gevleugelde uitspraak, je moet eerst van jezelf houden is een cliché. Maar dat maakt het niet minder waar. Het is zo belangrijk om dit te volgen. Als je daar niet nog bent en je bent verliefd dan ga er gewoon voor. Je kan ook in een liefdesrelatie tot een andere mindset komen. In mijn ervaring is zelfliefde, zelfcompassie, een belangrijke manier om je eigen heelheid te ervaren. Ook weten dat we bewustzijn zijn, dat er nu, op dit moment, in essentie niks ontbreek. Dit is geen theorie. Ga maar zitten in stilte en stel je de vraag of je nu (zonder dat je denken antwoord hoeft te geven) iets mist.

Nooit iets anders dan nu

En dan ga je misschien ervaren dat er nooit iets anders is dan nu. Nu is wat wij zijn en van waaruit alles opkomt en gaat. En langzaam aan begint je blik op jezelf, de ander en de wereld te veranderen. We zien dat er nu niks mis is met onszelf, de ander en de wereld. Dat is een prachtige plek om welke vorm van relaties, zeker ook liefdesrelaties, aan te gaan. Het bevrijdt je van het idee (vaak gebeurt dit onbewust) dat de ander je gemis (je pijn) kan opvullen. Het bevrijdt je van verwachtingen over de ander en de wens om de ander te moeten veranderen. Ik zou me niet te druk maken dat dit in de praktijk soms erg lastig is. Als het voor je klopt en je hebt de intentie het te willen uitdragen dan komt het vanzelf. Stapje voor stapje en elke stap in die richting geeft al meer lucht aan je (liefdes) relaties. 

Op werk gebied

Op werkgebied ervaarde ik altijd al meer richting dan op privé gebied. Op werk volg ik al jaren mijn behoefte om meer en meer met mindfulness, zelfcompassie en het ontdekken van onze natuurlijke staat te doen. De vorm daarin laat ik aan het leven, die het overigens goed doet voor me. Retraites en 8-weekse trainingen die prima lopen, individuele cliënten die meer de diepte in willen, online cursussen waar ik leuke reacties op krijg etc. Er gaat ook genoeg niet goed maar over het algemeen geniet ik van mijn werk en heb ik het gevoel van meerwaarde te zijn. 

Behoeftes volgen in de liefdesrelaties

Hetzelfde wil ik meer gaan ‘doen’ (toelaten is misschien preciezer) in de liefde. Zien waar de behoefte ligt, het ruimte geven en kijken wat voor reactie ervan uit het leven komt. Mijn intuïtie en hart volgen. Het leven is in eerste instantie gemaakt om je wakker te maken, aldus Eckhart Tolle. Hoe wakkerder je bent, hoe meer je in verbinding staat met je natuurlijke staat van zijn (bewustzijn), hoe meer ruimte er komt voor geluk. Maar niet andersom. Kortom, als er tegenslagen zijn, je het lastig hebt en iets je pijn doet dan is dat part of life. Zonder er grote verhalen of signalen in te hoeven lezen. Ik zie dan dat als iets wat niet voor mij was om te ontdekken of te doen. Prima en we nemen de volgende stap. Sluipende wijs merk je dat je steeds ietsjes gelukkiger bent. 

Er is geen ander

Mooie video van Eckhart Tolle over je bewustzijn (presence noemt hij het) in jezelf herkennen en in de ander en dit overstijgt de emotionele band met de ander. Je bent verbonden met de ander, voorbij je emotionele band. Je ziet het bewustzijn wat jij en ik in essentie zijn, in de ander. Ik ervaar dit vaak nog niet zo, maar het snijdt voor mij, op alle vlakken, wel hout. Als ik het wel ervaar dan is het bijzonder. Alsof het verschil, het oordeel, tussen jou en de ander letterlijk wegvalt. Jij als aparte entiteit valt weg in alles wat is.

Rust en acceptatie

Er ontstaat een soort rust en acceptatie. Als ik bijvoorbeeld op het strand ben dan zijn de jongeren die veel lawaai maken of een ruziënd gezin net zo welkom als prettige ervaringen zoals het wijdste uitzicht of het verkwikkende water. Het worden allemaal bewegingen in en vanuit dit moment. Zonder oordeel en met acceptatie en rust gade geslagen. Het is het fundament om jezelf niet meer te verliezen in de ander. Er is niemand om jezelf in te verliezen. We zijn op een dieper level verbonden, je zou zelfs kunnen zeggen één. Alleen met een andere vorm, lichaam en persoonlijkheid. Echt heel mooi en voor mij heel nuttig om weer te horen.

Jezelf verliezen in de ander 

Mijn grootste triggers (angsten) zijn angst voor afwijzing, angst om mezelf te verliezen in een ander – dit geldt zeker in liefdesrelaties. Ik weet nog dat ik een mooie en leuke relatie had met een christelijke vrouw en dat ik bang was om gelovig te worden. Niet zo zeer dat dat qua inhoud erg zou zijn maar meer dat ik niet bij mezelf kon blijven en kon zien waar ik stond. Uiteindelijk is dat niet gebeurd en kon ik bij grote keuzes wel vertrouwen op mezelf. Maar binnen mijn liefdesrelaties verloor ik mezelf regelmatig, mijn angst maakte dat ik onvoldoende voelde waar ik zelf stond. En lastig vond me echt te verbinden met de ander.

Onvoorwaardelijke zelfliefde

Een belangrijke manier om hiervoor te waken is, zoals Anita Moorjani mooi zegt: “Pas als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, dan kun je onvoorwaardelijk van een ander houden en als dat je echt lukt, laat je je nooit meer door een ander gebruiken of misbruiken”. Dit is ook een les die ik mezelf echt ter harte heb genomen. 

Angst en controle als beschermers

Dus mijn angst om mezelf te verliezen is niet geheel ongegrond. Sterker nog, ik ben dankbaar voor deze angst, het heeft me beschermd in al die relaties. Ook de controlerende kant in mij, die zich niet zomaar aan iedereen durfde over te geven, was een belangrijke beschermer. Pas als we er rijp voor zijn kunnen deze beschermers naar de achtergrond gaan. Want het staat ook een diepere verbinding in je liefdesrelaties in de weg. De angst kan je steeds meer zien als een adviseur, in plaats van de regisseur. De enige weg om angsten in de liefde echt te overstijgen is een sterk fundament in jezelf bouwen en zien, zoals Eckhart Tolle in de eerder aangehaalde video zo mooi zegt, dat jij en ik en wij allemaal verbonden zijn. Dat we elkaar ‘ontmoeten’ in het ene bewustzijn en in elkaar onszelf herkennen. 

Rumi over liefde en bewustzijn
Tags: