info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | blog  | Loslaten controle: leven in vrijheid
Controle loslaten

Loslaten controle: leven in vrijheid

Ik bewonder mensen die het leven kunnen nemen zoals het komt. Eerlijk gezegd blinken we hier in Nederland niet echt in uit. Zelfs de natuur hebben we onderworpen aan onze wil. Lang voordat Dubai zijn palm-eilanden creëerde, hadden wij al grote delen van Noord en Zuid-Holland aan de zee onttrokken. En we hebben zelfs een hele nieuwe provincie, Flevoland, uit het niets tevoorschijn getoverd. Dit heeft zeker voordelen, maar we betalen hier ook een prijs voor. We blijven vasthouden aan onze verwachtingen over hoe dingen zouden moeten zijn, zoals ons werk- of liefdesleven. We leven in de illusie dat dit beeld de realiteit is, terwijl het slechts een gedachte is die we ergens hebben opgepikt. We zijn zo gewend geraakt aan de gedachte dat we de controle over ons leven kunnen hebben, het zit diep in onze cultuur en psyche geworteld. We zijn bereid om heel lang vast te houden aan ons wereldbeeld, ongeacht de consequenties. Dit leidt zowel tot interne als externe conflicten. Misschien niet direct, maar uiteindelijk barst deze bubbel van controle. Juist dan is het de ultieme kans in het controle loslaten. Het zal je zo veel brengen.

Zuidelijke invloeden

Mijn zus is getrouwd met een Italiaan en samen hebben ze twee energieke jongens. Ze zwaaien enthousiast naar oom Marc, alsof ze willen zeggen dat we een gat moeten graven of naar het toilet moeten gaan. Wat ik zo bewonder aan mijn schoonbroer is zijn vermogen om anderen te laten zijn wie ze zijn. In de Italiaanse cultuur lijkt er meer ruimte te zijn om zelf te kiezen hoe je je in de wereld beweegt en hoe je reageert op veranderingen. Hetzelfde geldt voor mijn Spaanse en Italiaanse vrienden, met wie ik de afgelopen 10 jaar vakanties heb doorgebracht (of we nu een relatie hebben of niet).

Live and let live

Wanneer ze me zien mediteren, denken ze vaak “niets voor mij” en kiezen ze voor een ontspannende siësta. Maar we kunnen er wel openlijk over praten en lachen, zonder elkaar te willen overtuigen. Dit helpt me om mijn meditatieoefening niet te serieus te nemen. Tegenwoordig luisteren ze zelfs met meer interesse naar me. Elke cultuur heeft zijn eigen uitdagingen, maar op het gebied van loslaten van controle kijk ik met bewondering naar hun vermogen om flexibel te zijn en het leven te accepteren zoals het komt.

Mijn persoonlijke uitdaging

Het vinden van ontspanning in meditatie en het integreren ervan in ons dagelijks leven is een uitdaging. Discipline is in het begin nuttig (zelfs essentieel), maar kan na verloop van tijd een belemmering worden. Als meditatie dient om je goed te voelen (wat voor mij herkenbaar is), loop je het risico eraan gehecht te raken. Het “doel” is eigenlijk heel simpel: meer innerlijke rust, het doorzien van je identificatie met gedachten en gevoelens, en plezier vinden in het moment. Om dit te bereiken, moet je oude patronen loslaten en er doorheen kijken, in plaats van iets nieuws te leren of jezelf te willen veranderen.

Loslaten controle

De kunst is om het leven te laten zijn zoals het is, niet te veel te willen sturen en flexibel te zijn. Dan zul je ontdekken dat geluk altijd al binnenin jezelf aanwezig was, maar dat we te druk waren met controle, zelfverbetering of moderne afleidingen. Het proces van overgave en het loslaten van controle zal voor iedereen verschillend zijn en vaak anders verlopen dan we hadden verwacht.

Persoonlijke benadering

Mijn streven is om meer ontspannen te leven, flexibel te zijn en de ingesleten neiging tot controle los te laten. Dit probeer ik ook steeds meer toe te passen in mijn werk bij Beyond Mindfulness. Rumi zei ooit prachtig: “your heart knows the way run in that direction”. Dat is een andere manier om hetzelfde te zeggen. Laat je leiden door het leven, volg je hart, laat de controle los en ontspan bij tegenslagen. Tijdens de coronaperiode resulteerde dit in het schrijven van een e-book, een van de meest bevredigende dingen die ik ooit heb gedaan. Ik geniet van mijn werkende leven; privé ervaar ik vaak meer uitdagingen, vooral met alle online cursussen die ik heb ontwikkeld. Dit creatieve proces is verrijkend en biedt een welkome afwisseling van mijn coachings- en trainingswerk, omdat ik ook zelf de audio’s bewerk en online plaats.

Bij Beyond Mindfulness, bij mij, is het aanbod divers, zodat jij op jouw eigen manier kunt ontdekken wat bij je past en kunt meebewegen met wat je hart je ingeeft. Voel je vrij om me altijd een e-mail te sturen als je vragen hebt. Laat ik afsluiten met een leuke clip van Kung Fu Panda over het loslaten controle.