info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | blog  | Echte zelfacceptatie en geluk in jezelf vinden
Echte zelfacceptatie blog

Echte zelfacceptatie en geluk in jezelf vinden

Jezelf echt accepteren, zelfacceptatie, het klinkt zo makkelijk. We spreken onszelf ook regelmatig toe van ‘dat gebeurt iedereen weleens’, ’het is ok hoe je bent’ en ‘iedereen maakt fouten’ etc.. Maar we voelen het vaak niet zo en vanuit zelfacceptatie echt leven is nog lastiger. Meestal duwen we onze schaduwkanten weg en proberen we onze positieve kanten vast te houden. Beide eindigen, vroeg of laat, in teleurstelling. Deze blog gaat over echte zelfacceptatie, het volledig mens mogen zijn. Aan de hand van zelfacceptatie oefeningen en zelfacceptatie boektitels en videos, kan je hier zelf mee aan de slag. 

Zelfacceptatie bij mijzelf

Ik was gewend om sommige dingen als goed te beschouwen en andere dingen als niet goed. Over mezelf maar ook daarbuiten. In deze blog hebben we het vooral over onze binnenwereld, daar waar we het meeste invloed op hebben. Bij niet goede dingen loop ik liever weg, verzet ik me er soms tegen en als ik met anderen ben, probeer ik ze soms te maskeren. Vooral bij boosheid, ongeduld, frustratie, onvrede en negativiteit is dit mijn neiging. 

Boosheid mag

Als iets me in korte tijd boos kan maken is het een computer of een ander elektronisch apparaat, die niet doet wat ik vind dat ie moet doen. Ik bekijk tutorials om het op te lossen, waarin dan wordt gezegd hoe simpel het op te lossen is. Alleen voor mij is dat soms helemaal niet zo, grrr! Het is nieuw om me daar in alle vrijheid boos over te mogen voelen. Ik pakte een kussen en schreeuwde mijn frustratie eruit. Letterlijk aaaaaahhh!! Ik moest regelmatig lachen om mijn opgewonden toestand en na een uur gaf ik het op. Ik liet mezelf gewoon even boos zijn en ging door met iets anders. Wat maakte dat het vrij snel wegebt.  

Ik voel en weet, diep van binnen, dat de controle van het leven niet in mijn handen is. Alle complexiteiten van het leven maakte dat ik me boos voelde over de computer en bijvoorbeeld ongeduld kan voelen bij andere dingen. Mijn biologie, hoe ik opgegroeid ben, hoe ik me op dat moment voelde en meer, maakte dat dit gebeurde. Kortom allemaal factoren die ik niet kan bepalen. Dus boosheid, ongeduld, frustratie of wat dan ook, is gewoon iets wat gebeurt. Het mag. Het is onderdeel van het mens zijn. Het is al aanwezig in dit moment. Dus je kan het beter maar toelaten en je er niet tegen gaan verzetten. Dan ontstaat er ruimte en daarin zit de zelfacceptatie waar het in deze blog over gaat. 

Jeff Foster

Laat ik een prachtig stuk van Jeff Foster, wat kan hij toch mooi schrijven, over boosheid en daarmee over gewoon mens mogen zijn, met je delen. 

I WANT YOUR ANGER. I WANT YOUR FIRE. 

“Don’t be spiritual with me, my love. 

Be honest instead! 

Get angry with me. Tell me how you really feel.

Tell me how pissed off you are. 

Shout. Or cry. Show me your vulnerability. 

Express what’s on your heart.

Say the wrong thing. Make a mess. 

I don’t care. We can clean up later.

I just want to meet you. Now. 

Don’t wait until you have the perfect words.

Don’t wait until your precious fire has gone out.

Or your tears have dried up. 

There’s no shame in being a mess.

Anger is not ‘unspiritual’. 

It is beauty. It is power. 

I want to meet you beyond the mask.

Beyond the nice little boy, the good little girl.

The well-trained spiritual student.

The expert. The calm one.  

The one who was never allowed to raise their voice. 

I want to feel your fucking flames!

I want to feel your truth! 

Your passion! What you need! What you desire! 

Your unrequited longings! Your frustrated hopes! 

Don’t worry about hurting me.

Just let life speak through you. Now.

I will take responsibility for my own pain. 

Please. I’d rather receive your pure anger NOW

than years of stories, blame, resentment,

and passive aggressiveness. 

Drop the spiritual bullshit.

Just tell me how I fucked up. 

Get everything out in the open. 

I will not shame you.

And we can go from there.”

Stappen in het onbekende

We hebben een mentaal beeld gecreëerd over onszelf dat we willen vasthouden. We vergeten de spontaniteit en het avontuur van het leven. Die elk moment weer vers materiaal brengt. Elk moment is een stap in het onbekende, geen idee wat er om de hoek op je te wachten staat. Wat het ook is, je kan het aan. Want jij bent in essentie iets anders is dan wat je op dat moment ervaart en er gebeurt. Daarom kan je alle menselijkheden met vertrouwen tegemoet zien. Ook de moeilijke en pijnlijke momenten horen daarbij. Sterker nog ik heb een heel ebook geschreven over hoe je juist kan groeien van lastige momenten. En zet ook geen rem op de mooie, vreugdevolle en blije kanten van jezelf, uit angst voor wat een ander zou vinden. Dit is wat ik mezelf en anderen meer zou gunnen en dat is zelfacceptatie. 

De Dalai Lama

Durf wat meer jezelf te laten zien, juist ook in het bij zijn van anderen. Durf soms wat ongeremder, wat niet betekend minder respectvol naar anderen, jezelf te zijn. De Dalai Lama is hierin een prachtig voorbeeld. Hij lacht vanuit oprechtheid, hij houdt niet in. Hij lacht niemand uit en zijn wel of niet lachen is niet afhankelijk van wat anderen van hem vinden. Hij laat het moment gewoon gebeuren. Als hij geraakt wordt dan handelt hij op de voor hem zo kenmerkende, mooie, spontane en lieve manier. Hij is met compassie bij de ander. Hij is vrij, met volledige zelfacceptatie. Ik heb het boek al eerder aangeraden maar ‘het boek van vreugde’ van de Dalai Lama en Desmond Tutu is echt de moeite waard. Het is een prachtig boek over zelfacceptatie en vreugde. 

Eenzaamheid 

In deze video praat de Dalai Lama over eenzaamheid. Dat is een emotie die we niet graag voelen. Maar ook deze emotie hoort helemaal  bij het mens zijn. Deze acceptatie creëert de ruimte om je hart te openen. Om contact te maken met jezelf en de emotie die dan speelt. Pas dan komt er ruimte om eenzaamheid ook praktisch aan te gaan. Vrienden en familie te bellen, nieuwe mensen te leren kennen en oude vrienden weer eens te benaderen, je bij een sportclub aan te sluiten, je eenzaamheid online te delen etc. Zie dat we dieper in een depressie komen, in een negatieve spiraal, als we vinden dat eenzaamheid niet zou moeten gebeuren. We lopen het risico om in een slachtofferrol te komen en dat haalt alle actiebereidheid eruit.

 

Zelfcompassie – de poort naar zelfacceptatie

Zelfcompassie meditaties en schrijf oefeningen zijn hierin mooie zelfacceptatie oefeningen en manieren om ons mens-zijn volledig te omarmen. Ook het accepteren dat je nog niet zo goed bent in zelfacceptatie, is een mooi voorbeeld van zelfacceptatie. Eerlijk zijn waar je nu bent. Waar je ook bent, dat is helemaal goed. Ik hoop dat je de opluchting ook voelt, dat het echt ok is hoe je nu bent. Dat je de rust en tevredenheid achter alles wat komt en gaat (gedachten en gevoelens) steeds meer gaat ervaren. Dat je ziet dat je het waard bent om je eigen menselijkheid volledig te aanvaarden. Er met zoveel liefde en vriendelijkheid naar jezelf kijkt als je naar je beste vriend of vriendin zou doen. Laten we elkaar helpen en uitnodigen om onszelf te mogen zijn. Onze menselijkheden niet te verbloemen. 

Ons bewustzijn

Echte zelfacceptatie is voor mij een diep weten van wie wij in essentie zijn. Dat wetende bewustzijn. Dat deel dat alle ervaringen (her)kent en ervaart, voorbij het denken. Ons bewustzijn kent geen afwijzing, die is gewoon bewust. Net als een aandachtige, aanwezige en tevreden toeschouwer die het allemaal bekijkt. Net zoals de blauwe hemel alle wolken (donkere, licht, mooie, lelijke, grote en kleine) gewoon voorbij laat drijven. De blauwe hemel probeert de wolken niet vast te pakken en te veranderen, zoals wij onze gedachten vaak vastpakken, anders willen hebben en er onze identiteit aan ontlenen. Rumi schreef hierover dit prachtige gedicht:

DE HERBERG

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

 

Als bewustzijn onze basis wordt, dan is zelfacceptatie niet meer iets wat we hoeven te doen of kunnen oefenen. Maar het is wat we nu al zijn. Onze essentie kan niet anders dan onszelf, de situatie en de wereld accepteren zoals die is. Dat wil niet zeggen dat we alles maar goed hoeven te vinden. Maar laat je reactie voortkomen uit de stilte en rust van dit moment. Vanuit een diepe acceptatie van onszelf en de situatie. Met een vertrouwen dat dit moment precies brengt wat we nodig hebben. Soms pijnlijk en niet leuk en soms heel fijn en vreugdevol. Hierdoor kunnen we veel spontaner, vrijer, tevredener en met vertrouwen onze reactie laten opkomen. 

De basis leggen bij (zelf) acceptatie

Ook ‘voortgang’, wat we zo veel lezen in persoonlijke ontwikkelingsboeken, gaan we dan anders zien. De basis ligt dan niet in moeten veranderen en dat het beter moet. De basis ligt bij het weten dat het nu al goed is en dat jij en ik nu al goed zijn. Vanuit dit weten, vanuit deze plek zal verandering vanzelf gaan plaatsvinden. Maar dan met veel meer berusting erin. We kunnen het doel loslaten, van waar we naartoe zouden moeten gaan. Geen agenda meer met hoe dit moment eruit zou moeten zien, maar het volledige nemen zoals het is.

Inshallah

Je zou kunnen zeggen het is in de handen van god. Inshallah zeggen ze in de Islam zo mooi. Voor mij bestaat er geen goddelijke schepper, maar is het meer de goddelijkheid in het leven zelf. De bovenaardse complexiteit, die ver voorbij ons menselijk denken gaat. Wat een verwondering op kan roepen en een soort overgave brengt. Waardoor we gaan leven met wat er nu is en gaan genieten, van alle aspecten van het mens zijn. Dat is echte zelfacceptatie wat mij betreft. Als datgene wat we willen en wat er gebeurt, samen gaan vallen en je vrede sluit met wat het leven je brengt.

Dankbaarheid

Ik merk dat ik daardoor steeds dankbaarder ben voor wat er is. Zoals zo mooi in deze Tedx video duidelijk wordt. We gaan alle wonderlijke dingen van het leven directer ervaren. We verliezen, dit herken ik in mijn eigen leven, zo veel energie in het niet accepteren van onszelf en de situatie. Ons lijf en geest is vaak zo verkrampt en druk met controle dat we nauwelijks ruimte hebben om te zien wat we allemaal in onszelf hebben. We nauwelijks oog hebben voor onze eigen mooie, sterke en liefdevolle kanten.

Als we iets van die verkramping loslaten ontstaat er ruimte en bijna automatisch komt er meer ruimte voor dankbaarheid. Voor details. Ik proef, zie, ruik en ervaar zoveel meer dan zeg 5 jaar geleden. Anders geformuleerd, mijn verkramping was toen zo sterk dat mijn leven voor een groot deel in het denken plaatsvond. In de plaats van in het direct ervaren van het leven en de persoon tegenover je. 

Echte zelfacceptatie

Het punt wat ik wil maken in deze blog is dat we volledig mens mogen zijn. Echte zelfacceptatie is daarin de basis. Deze zelfacceptie ligt binnen ons bereik, nu. Niet iets wat waar we hard voor moeten werken. We mogen huppelend van vreugde door de straat gaan, we mogen ons teleurgesteld voelen over ons werk, we mogen boos zijn op een ander (wetend dat de boosheid wel onze eigen verantwoordelijkheid is), we mogen ons eenzaam voelen, we mogen tot ons oren verliefd zijn op onze partner, oneindig veel houden van onze kinderen, broers, zussen, ouders, neefjes en andere dierbare. Haal de rem van het leven en verschuif meer naar vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en de flow van je leven. 

Hoe langer je, althans zo is het voor mij, op het meditatie-spirituele pad bent, hoe meer ik zie dat het niet over oplossen, vooruitgang, vergelijken en iets bereiken gaat. Het gaat om echt zijn met wat er is, ontspannen in wie we zijn en gebeurtenissen laten gebeuren. Mogen we nog maar veel van onszelf aan de wereld laten zien, succes!  

“Be yourself; everyone else is already taken.”

― Oscar Wilde

Tags: