info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | Inspiratie  | 12 verrassende en prachtige Mindfulness films

12 verrassende en prachtige Mindfulness films

Twaalf verrassende en prachtige mindfulness films, ideaal voor de gezellige donkere winterse dagen. Veel plezier!

1. Christopher Robin (2018) 

Laten we beginnen met mijn persoonlijke favoriet. Deze film lijkt een kinderfilm maar het is juist ook voor volwassenen. Er zitten prachtige mindfulness Winnie de Pooh wijsheden in, het is meeslepend en tegelijkertijd grappig en licht. Echt zo’n film die perfect in balans is. Kijk hier naar de trailer.

2. A beautiful day in the neighbourhood (2019)

Tom Hanks speelt fantastisch in dit biografische drama, hij geeft een inkijk in hoe compassie uit gedragen kan worden. Dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurd verhaal, maakt het des te mooier. Het laat zien dat we kunnen kiezen voor compassie en liefde. Dit is één van de mindfulness films die je op Netflix kan bekijken.

3. The octopus teacher (2020) 

De eerste keer verloor ik mijn geduld en stopte ik met kijken. Maar door wat gezonde groepsdruk, gaf ik de film een tweede kans en al snel was ik verkocht. Mooi om te zien hoe de Zuid-Afrikaanse filmmaker een ongewone vriendschap opbouw met een Octopus. Laat je meenemen in deze mystieke onderwaterwereld. Ook deze film kun je op Netflix bekijken.

4. Peaceful Warrior (2006)

De film geeft mooi weer, waar de kern van meditatie en mindfulness overgaat. Op een overtuigende wijze laat het zien, hoe dingen in het leven komen en gaan en dat duurzaam geluk een reis naar binnen vraagt. Een reis die lang niet altijd makkelijk is, zoals we we vaker zien in mindfulness films, maar het is wel echt de moeite waard!

5. Inside out (2015)

Ik vind dit een unieke film. De film geeft prachtig weer hoe emoties werken en hoe wij ermee omgaan. We willen prettige emoties graag vasthouden (gehechtheid) en vermijden hetliefst onprettige emoties. De kern van mindfulness-meditatie is het toelaten en accepteren van beiden. Het zijn met wat er is, vrede sluiten met wat dit moment je brengt. Daarmee vrede sluiten met het leven zelf. De film zelf is luchtig, grappig en leuk. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

 

6. The yes-man

Tussen alle mindfulness films, heeft deze film de meeste impact op mij gehad. Ik heb er zelfs een blog over geschreven. Nog altijd speelt de boodschap van de film, het Ja! zeggen tegen het leven, een belangrijke rol. Ik leerde van Rupert Spira dat de essentie van meditatie, Ja zeggen tegen het leven is. Het opgeven van de weerstand en daarmee in flow en ontspanning te stappen. Dit is overigens een hele luchtige en leuke film, met een inspirerende boodschap.

7. Groundhog Day (1993)

Deze leuke komedie is gemaakt door Harold Ramis, een boeddhist. Als we goed kijken, dan zien we dat deze film gaat over bewustzijn. Over hoe we in het leven (kunnen) staan. Deze mindfulness film gaat over hoe we dingen bekijken en hoe dingen veranderen als wij er anders in staan.  Het gaat over het verzet tegen het leven opgeven. Als we leren houden van wat er is, zonder verwachtingen en eisen, dan krijgen we precies wat we nodig hebben. Het leven gaat met je meebewegen. Kortom kijken! Als je hem al gezien hebt, misschien nog een keer kijken vanuit dit perspectief.

8. Walk With Me (2017)

Dit is één van de meest straight forward mindfulness films. Walk With Me is een bijzondere reis door de wereld van mindfulness, waarin de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Thich Nhat Hanh is overigens ook auteur van prachtige mindfulness boeken.

9. Eternal Sunshine of The Spotless Mind

Hoe introduceer ik deze mindfulness film? Het is een film die speelt met tijd, en ons geheugen. In de film kunnen ze kiezen of ze sommige delen van hun geheugen zouden willen verwijderen en wat de gevolgen daarvan zijn. Interessant gegeven. Uiteindelijk is de boodschap te dat het beter is om het leven te accepteren zoals het is, ook de pijnlijke delen ervan. Eén van mijn favorieten!

10. Baraka (1992)

Baraka betekent zegen en is een meditatie over de wereldgeschiedenis, vertelt in de enige universele taal: het beeld, gekoppeld aan geluid en muziek. Neem de tijd en laat je meenemen door deze prachtige documentaire.

11. Interstellar (2014), Inception (2010) en Tennet (2020)

Ik pak deze drie films samen, omdat ze allemaal uit het geniale brein van Christopher Nolan komen. De films dagen onze blik op de wereld, op tijd, op de werkelijkheid uit en hij doet het op zo’n prachtige manier. De ondersteunende muziek van Hans Zimmer is ook echt mooi. Drie hele bijzondere films, je zal nog lang stof tot napraten hebben.

12. The matrix

Last but not least, the Matrix. Van alle mindfulness films, is deze één van de meest besproken. De boodschap erachter, denk ik, is dt we in een droomwereld kunnen leven. Dat we het contact met de ‘echte’ wereld verliezen. De ‘echte’ wereld is als we in dit moment stappen en direct ervaren en waarnemen wat er nu is. In ons bewustzijn, voorbij het denken. De wereld van de Matrix (de niet echte), staat symbool hoe we ons verliezen in de mind, in ons constante denken, in de wereld van ons ego. Ook als je de diepere laag niet belangrijk vindt, is het een prachtige film.

Heel veel plezier! en als je nog andere mooie mindfulness films weet, laat het mij weten.

 

Tags: