info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Angst en liefde
Blog: Angst en liefde

Angst en liefde

Ik las laatst een mooie quote “er zijn maar twee emoties – angst en liefde. Kies voor liefde”. Angst en liefde kunnen dicht bij elkaar liggen. In de afgelopen (heerlijke) week met mijn familie (bestaande uit mijn zus, mijn neefjes, haar man en mijn ouders) merkte ik dat. Ik wilde mijn neefjes gevoelsmatig bij me houden. Het voelde alsof zij de brenger van geluk waren, terwijl ik weet dat dat niet zo werkt. Ik weet dat zij slechts triggers van geluk en liefde zijn. Liefde en geluk zitten in ons en komen nooit van een ander.

Angst kan de liefde om zeep helpen. We willen de liefde (en het geassocieerde voorwerp, situatie of persoon) bij ons houden, nooit meer loslaten. Maar zo werkt het niet. En als we ons angstig voelen willen we er van weg, weer terug naar het een fijn gevoel. Liefst een gevoel van liefde. Ook dat werkt niet zo. Staten van angst en liefde komen en gaan. We hebben daar geen controle over. We kunnen het beste accepteren dat beide onderdeel van het leven zijn en er in mee bewegen. Hoe meer geluk tevredenheid en liefde (die in ons zit) de ruimte krijgt. Leer te leven met wat er is. Wat ons automatisch meer laat genieten van liefde (in al zijn uitingsvormen) en ons leert angst er te laten zijn. Angst toe te laten. Dit is een blog over deze angst en liefde, mijn eigen ervaringen, hoe het mechanisme werkt en tips en videos hoe met angst en liefde om te gaan. 

Het ripple effect

Ik probeer dit soort dingen niet alleen voor mijzelf aan te gaan, maar in zekere zin voor ons allemaal. Klinkt een beetje groot, maar elke stap dichter richting geluk, heeft een effect op de omgeving. Een soort ripple effect. Net zoals bij een steen, die het water raakt en alles erom heen in beweging brengt. In je werk, bij je familie en vrienden, maar ook een kort kletspraatje bij de bakker, kan al heel veel doen. Het zit hem hier meer in het ontspannen in jezelf en spontaan jezelf mogen zijn, in de plaats van heel erg je best moeten doen. Je natuurlijke staat leeft al in rust en tevredenheid, durf daarop te vertrouwen. Durven de flow van het leven te volgen. En misschien nog wel spannender, durf het ook naar buiten te brengen. 

Geluk spontaan laten komen

Ik vind het nuttig om om juist op kleine momenten in de dag in de praktijk te brengen. Bij de supermarkt even iets kopen voor de straatkrant-man. Een onverwachts complimentje naar iemand. Even praten met die collega die het wat lastiger heeft. Maar soms gebeurt dit niet, ben je moe en wil je gewoon naar huis. Dat is ook prima. Forceer het niet maar voel die (lichte) impuls om meer van jezelf naar buiten te brengen. Het geven zonder verwachtingen is bijvoorbeeld iets wat een onverwachts mooi effect kan hebben. Voor degene die geeft en de ontvanger. 

Geluk zit in jezelf

Soms lijkt het of iets of iemand verantwoordelijk is voor het geluk dat je ervaart, maar het is een trigger. Ik had het laatst met mijn neefje, die mijn hand heel lang vasthield en zo open en eerlijk (zoals alleen een kind van 6 (bijna 7!) dat kan) vertelde over wat hem bezighield. Na een week met mijn zus, haar man en haar kinderen te zijn geweest (ze wonen normaal in Zwitserland), was het erg wennen. Ik weet dat geluk in ons zit, maar op dat moment voelt het niet zo. Het voelde echt alsof de ander jou geluk brengt. 

Zelf checken

Dat was een mooi moment om hierbij stil te staan. Even mee te zitten. Mijn conclusie is dat op sommige momenten wij ons zo veilig voelen en zo onszelf kunnen zijn, dat geluk van zelf opkomt. Kinderen kunnen dit als geen ander bij ons naar boven brengen. We gaan uit ons hoofd en komen in het nu. De enige de plek waar geluk leeft en waar (jonge) kinderen veel van hun tijd doorbrengen. Geluk zit nooit in denken over het verleden en de toekomst. 

Angst en liefde in de liefdesrelatie

In een liefdesrelatie gebeurt iets vergelijkbaars. Je voelt je zo goed bij de ander, dat je natuurlijke staat naar boven kan komen. Wij voelen dit vaak in ons lijf als geluk, tevredenheid en/of rust. Onze reactie is dan vasthouden. Ik wil dit geluk nooit meer kwijt! Alleen dit brengt het geluk en de liefde juist weer om zeep. We proberen iets vast te houden, terwijl het fundament van het leven verandering is. Kortom het kan niet. Als we het wel proberen dan worden we vroeg of laat teleurgesteld. 

Geluk zit in alles en tegelijker in niets

Ook interessant is dat een vergelijkbaar geluk naar boven komt als ik alleen ben. Als ik schrijf, een mooie strandwandeling maak of lekker van de zon geniet. Kortom geluk zit in alles en tegelijkertijd in niets. Het komt en gaat. Dus geniet van de mooie momenten en accepteer de moeilijke. Eckhart Tolle gaat in de video hieronder mooi in op onze ‘neediness’, onze behoeftigheid.

Kijken achter het gordijn van het denken

Kortom zie dat alles in het leven (zelfs je neefjes, je kinderen of je geliefde) slechts triggers van geluk zijn. Het interessante is dat je (ik althans) gaat zien dat geluk er altijd al is, in ons. Bekende leraren zoals Eckhart Tolle, Rupert Spira, Adyashanti, de Dalai Lama, Matthieu Ricard nodigen ons uit om achter het gordijn van denken te kijken. Het denken te laten en meer te leven met wat er nu is. Wat betekent onze uitdagingen aangaan en durven te zijn met wat er is. Het mooie en het minder mooie. Daardoor kan geluk steeds meer op een natuurlijke manier opkomen. Dus eigenlijk hoef je niets te doen maar meer je verzet op te geven. Het zoeken naar iets beters te staken. Misschien zelfs wel te zien dat jij in essentie datgene bent waar alles vrij in kan bewegen. Je bent die accepterende, aanwezige en open ruimte, waarin niets tegengehouden wordt en niets vastgehouden. Wil je hier meer over lezen? Check bijvoorbeeld deze blog of klik hier om meer over angst en liefde begrijpen.

Het spel van hoop en vrees, het spel van angst en liefde

Als je meer wilt lezen over angst en liefde in liefdesrelaties dan kan ik het boek van van Hannah Cuppen liefdesbang, aanraden. Het gaf enorm veel inzicht in de mechanismes die vaak onbewust de relatie bepalen. Ook het boek ‘verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz heeft mij de afgelopen jaren veel geholpen. In het onderstaande filmpje geeft meditatie leraar Jan Geurtz aan dat verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens cruciaal is en als je in een (spirituele) relatie zit dan “de ander te helpen zichzelf gerust te stellen ipv de ander verantwoordelijk te maken voor jou jouw geluk”. 

Niet alleen vind ik het interessant voor mijzelf, maar ook in mijn werk. Grappig hoe meer ik in contact sta met mijn eigen kwetsbaarheden, hoe meer het onderwerpen in mijn gesprekken worden. Ik vind het fascinerend om te zien hoe we ons vast zetten in relaties, onbewust partners kiezen die onze pijn op de lange termijn alleen maar voeden en hoe we jaren (decennia) kunnen ronddwalen in dit spel van hoop en vrees. Ik herken de pijn en de zuigende kracht die de angst in de liefde kan spelen.  Maar het herkennen ervan en zonder oordeel naar kijken maakt al zoveel verschil. Zie dat we met zijn alle in dezelfde boot zitten, zij het dat het zich bij iedereen wat anders toont. 

Angst en liefde in de liefdesrelatie

Overigens als je denkt, dit is een kleine groep; think again. Recente schattingen geven aan dat iets minder dan de helft onveilig gehecht zou zijn en voor hen angst een grote rol speelt in hun liefdesrelaties. In het boek Verbonden wordt mooi geschreven over hechting en liefde en de vele onderzoeken die er op dit gebied gedaan zijn. 

Angst en liefde en tips hoe hier mee om te gaan:

Of je nu al jarenlang getrouwd bent, single bent of net bent gaan samenwonen, in alle gelederen komt het terug. Alleen is het gedrag aan de buitenkant voor iedereen net wat anders. Hieronder verschillende tips om de angst in de liefde te overwinnen: 

 • Stop met het weglopen van je pijn, met de hoop dat een geliefde je gemis kan weghalen en loop vooral niet meer weg voor jezelf. 
 • Sta onbewogen, als een dappere krijger, in het midden van een storm van heftige emoties. Loopt niet weg maar kijk er met mededogen na en doe iets om jezelf te ondersteunen ipv veroordelen. 
 • Heb compassie met jezelf op die moeilijke momenten. Zorg voor jezelf zoals je voor een goede vriend of vriendin zou zorgen. Weet dat letterlijk op hetzelfde moment dat angst je verlamt in de liefde, er miljoenen mensen op deze planeet iets vergelijkbaars meemaken en/of meegemaakt hebben. Verbind jezelf met deze gedeelde menselijkheid in de plaats van jezelf te schamen dat je je zo voelt. 
 • Durf je gevoelens lijfelijk te ervaren (meditatie is hiervoor een prachtige manier), laat ze toe en laat ze rusten in de uitgestrekte blauwe hemel, die jij bent. 
 • Zie angst en moeilijke momenten als een kans voor groei en geluk. Kijk achteraf, als de storm is gaan liggen, wat je eruit te leren had.  
 • Angst en liefde liggen soms zo dichtbij elkaar. Probeer ze te onderscheiden en kies voor liefde.  Zonder het gevecht aan te gaan met angst. Angst hoort bij ons leven en helpt ons (evolutionair gezien) om te overleven. Zie wanneer angst een nuttige functie heeft en wanneer niet. 
 • Leer te ontspannen in de spanning. Kortom de angst en onzekerheden in de liefde zijn niet het probleem. Dat jij en ik het als een probleem zien, dat maakt het een probleem. Als je in angst en onzekerheid kan ontspannen, dan is het niet meer dan een fysieke sensatie die even iets minder prettig aanvoelt. 
 • Het gevoel van angst is niet het obstakel maar ons geloof erin wel. Zie dat je de angst hebt en niet bent. Zie dat in dit moment, je naast dat pijnlijke/angstige gevoel ook nog andere dingen ervaart. Verbinding je met die ruimere ruimte om het angst gevoel heen. Jij bent die ruimte. Zie en voel dat.
 • Voel je angst, maar doe toch wat je hart je ingeeft. Lokaliseer de angst in je lijf en accepteer dat het er is. Durf er mee in de actie te gaan. Loop met die angst naar die onbekende op een verjaardagsfeestje, ga het gesprek (conflict) aan als iets onrechtvaardig is of laat van je horen in een belangrijke vergadering. Doe al die dingen en neem je angst erin mee. 
 • Lees boeken, ga naar een workshop, praat erover met vrienden en snap steeds meer hoe het systeem (zeker in de liefde) werkt. 
 • Een tijd geleden schreef ik een specifiek blog over bindingsangst, mocht je er meer over willen lezen.  
 • Luister naar deze inspirerende woorden van acteur Jim Carrey.

Heel veel succes, het is een grote uitdaging maar het is het waard. De bevrijding, als je voelt dat angst je meer gaat verlaten en de liefde die altijd al in je zat steeds meer naar boven kan komen. Laten we eindigen met dit prachtige gedicht van E. E. Cumming over liefde. 

love is a place

& through this place of

love move

(with brightness of peace)

all places

yes is a world

& in this world of

yes live

(skilfully curled)

all worlds

~ E. E. Cumming

Tags: