Gedachten zijn geen feiten
Het is zondagochtend en ik luister naar een mooie meditatie-contemplatie van Rupert Spira. Op zijn simpele en diepgaande manier helpt hij je de mentale gevangenis van het denken te doorbreken. Ook moet ik denken aan de uitspraak van een boeddhistische monnik dat concepten slecht gestolde gedachten zijn. Ik realiseer me hoe we ons vastklampen aan deze gestolde gedachten (overtuigen) en wat voor gevolgen dit kan hebben. Een blog over loskomen van deze mentale gevangenis en zien dat gedachten geen feiten zijn.
Stoppen met blindelings geloven en volgen van gedachten
Depressies, angsten en andere interne fricties bestaan alleen maar omdat we onze vastgeroeste gedachten vaak blindelings geloven en volgen. Buren ruzies of zelfs oorlogen worden gevoerd omdat we denken dat wij het beter weten dan de ander. Maar wat is waarheid? Weten we ergens niet dat dit heel subjectief is en een mentale constructie? Waarom zijn we toch bereid zo ver te gaan om het te verdedigen?
We hebben concepten en overtuigingen ergens nodig
Ondanks dat het ons het problemen kan opleveren, hebben we het (overtuigingen hoe iets zou moeten zijn) ook nodig. Hoe kunnen we anders met elkaar communiceren en dingen afspreken. De regels en wetten komen hier immers uit voort. Maar we vergeten vaak dat onze waarheid een interpretatie is en per definitie gekleurd is door onze achtergrond en ervaringen uit het verleden. Ook zijn we vaak verknocht geraakt aan ons beeld over onszelf en de ander en zijn bereid dit met hand en tand te verdedigen. Volgens de boedhha zit hier de kern van ons lijden.
I have arrived
I am Home
In the here
In the now
I am solid
I am free in the ultimate
I dwell
Gedachten zijn geen feiten
Met een basis mindfulness training daag je mensen uit om gedachten niet als feiten te zien. Via meditaties en oefeningen zien veel deelnemers al vrij snel dat hun gedachten (concepten) inderdaad interpretaties zijn en een kwaliteit van rigiditeit, inflexibiliteit en geslotenheid in zich kunnen hebben. Concepten en gedachten zijn dus niet het probleem, maar ons heilige geloof erin.
Als samenleving lopen we vast
Niet alleen op individueel niveau maar ook als samenleving lopen we hierop vast. Als je langer in het buitenland bent geweest dan herken je het misschien. Onze Hollandse (westerse) manier van doen vinden we vaak zo gewoon dat we andere manieren ons soms maar moeilijk kunnen voorstellen. De boeken van Joris Luyenduijk zijn echt fantastisch op dit gebied, zeker een van zijn eerste boeken. Hij helpt om je los te weken van je concepten over jezelf en anderen.
The now is the ‘I am’
Laten we nog een stap verder gaan en terugkomen op de contemplatie-meditatie waar ik deze blog mee begon. Hierin stelt Rupert Spira dat er eigenlijk alleen maar een nu is en het concept tijd wordt in een heel ander daglicht geplaatst. Als ik op mijn stoeltje zit dan kan ik dat echt zo ervaren en voelen. Heel bijzonder en bevrijdend maar tegelijkertijd ook confronterend om te merken hoe lastig het blijft om los te komen van onze gedachten. Zeker als er pijnlijke emoties opkomen maar elk stapje hierin is al zo veel waard.
Mijn concept van liefde-relaties doorbreken
Een paar dagen geleden ontmoette ik een leuke dame die wilde sparren over mindfulness. Ze was (is?) vrijgezel en dat alleen al kan genoeg zijn om het voor mij spannend te maken. De automatische verwachtingen die daarbij komen komen vrijwel automatisch. Teleurstelling is dan nooit ver weg.
Loskomen van concepten
Langzaam maar zeker ben ik hier meer van los aan het komen. Ik probeer vanuit een soort hier-en-nu-openheid te handelen. Meer in openheid een verbinding aan te gaan met een persoon en of dat nou romantisch, vriendschap, werk of bij de supermarkt is maakt steeds minder uit. Hierdoor plaats je mensen en jouw relaties niet in een bepaald hoekje, wat simpelweg ruimte en plezier geeft.
Overgeven aan het leven
Hiervoor heb ik me ook meer moeten overgeven aan het leven en erop leren vertrouwen dat het zo gaat zoals het gaat. De basis hiervoor ligt in het feit dat ik mijzelf niet meer als een afgescheiden en bundel van gedachten en emoties zie maar als de ruimte (gewaarzijn) waarin dit allemaal gebeurt. Meer hierover lezen? Check mijn eerdere blog hierover of ga naar youtube voor mooie filmpjes van bijvoorbeeld Eckhart Tolle of Mooji op dit gebied.
Laat ik eindigen met een van mijn favoriete quotes. Het volledig leren accepteren, toestaan en genieten van wat er nu is. En zien dat wij genoeg zijn en altijd al goed genoeg waren.
“What if we just decided that we have enough? That we are enough?”
Shanda Rhimes