info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Vijftien krachtige geleide meditaties

Vijftien krachtige geleide meditaties

In deze krachtige geleide meditaties leer je (pijnlijke) gevoelens toe te laten, te voelen en met vriendelijkheid te bekijken. Oude patronen van stress, piekeren en het vele moeten leer je te doorbreken. Elke geleide meditatie kan je zien als tijd voor jezelf, tijd waarin je even niks moet en heerlijk kan ontspannen. Te rusten in jezelf en te leren om te zijn met wat er is. Wil je je  mindfulness-meditatie beoefening verdiepen maar weet je niet hoe en wat de beste vervolg stap is? Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Veel plezier!

1. Omgaan met pijnlijke emoties

Het is een begeleide meditatie waarmee je beter met lastige situaties en emoties om kan gaan. Toe te laten, voelen en met vriendelijkheid naar te kijken in plaats van wegdrukken of er in vast blijven zitten. Dit is een vernieuwde versie, nu opgenomen in professionele studio!

Begeleide meditatie- omgang pijnlijke emoties

 

2. Dolfijn/walvis meditatie (ademhaling & visualisatie)

Deze ademhalingsmeditatie laat de adem, via een visualisatie, door het hele lijf lopen. Van boven tot onder. Als een golf die je op een simpele en krachtige manier in verbinding brengt met je hele lichaam. Echt een aanrader!

Geleide meditatie- Dolfijn_walvis meditatie (ademhaling & visualisatie)

Dit is een mooie liefdevolle vriendelijkheid meditatie. De visualisatie versterkt de intentie van warmte, vriendelijkheid of liefde voor jezelf en maakt die tastbaar en voelbaar. Deze meditatie komt uit het Tibetaanse Boeddhisme en heb ik leren kennen via Jan Geurtz.
Geleide meditatie- liefdevolle vriendelijkheid meditatie (visualisatie)

4. Meer meditatie (geleide meditatie visualisatie) 

Deze visualisatie-meditatie (15 min) is geïnspireerd op de meer-meditatie van Jon Kabat Zinn en blijkt zeer krachtig te zijn om opnieuw contact met onszelf te maken. In onze essentie, de stilte en vrede in ons, achter / onder het oppervlak van onze drukke geest (onze gedachten en emoties), te kunnen rusten.

Al liggend op je mat kan deze visualisatie je helpen om letterlijk meer te zakken en ontspannen in je lijf. Daarom ook zeer geschikt om liggend te doen.

Geleide-meditatie-liefdevolle-vriendelijkheid-meditatie-visualisatie-

 

5. Bergmeditatie (geleide meditatie via visualisatie)

Een krachtige geleide meditatie die doormiddel van visualisatie je meer in je eigen kracht zet. Negatieve emoties en gedachten kan je makkelijker loslaten en het geeft je vertrouwen om dicht bij jezelf te blijven.

6. Zelfcompassie break (begeleide meditatie zelfzorg)

Dit is een korte zelfcompassie meditatie. Perfect op momenten dat je vast loopt, je hoofd overuren maakt (piekeren/malen) en je in verzet bent tegen een situatie en/of emotie. Je leert de emotie te (h)erkennen, toestaan en zien dat moeilijke momenten nou eenmaal onderdeel zijn van ons leven. In plaats van jezelf bestraffende toe te spreken, ga je jezelf behandelen zoals je dat bij je beste vriend of vriendin zou doen. Dit is een nieuwe versie, opgenomen in een professionele studio!

Geleide-meditatie-Zelfcompassie-Break-foto (1)

 

7. Body-scan meditatie (geleide meditatie met het lichaam)

De body-scan is een meditatie die het lichaam als ankerpunt gebruikt, om zo meer in dit moment te zijn. Daarin te ontspannen, zie het als een moment voor jezelf. Streef nergens na en vertrouw dat er gebeurt wat er moet gebeuren. Soms ontspanning, soms helemaal niet. Meditatie is simpelweg zijn met wat er is, niks te hoeven veranderen. Wat een opluchting kan deze mindset al brengen! Succes.

Deze meditatie is erg geschikt om ook liggend te doen en de ideale geleide meditatie slapen.

Body-scan begeleide meditatie

8. Volledige liefdevolle Vriendelijkheidsmeditatie (metta)

Deze volledige metta meditatie helpt je om met vriendelijkheid naar jezelf en anderen te kijken. De perfecte anti-dote voor iedereen die (te) kritisch voor zichzelf en hun omgeving is. Deze meditatie haalt inspiratie uit de meditaties en boeken van Sharon Salzberg en Pema Chödrön. Dit is een nieuwe versie, opgenomen in een professionele studio!

Geleide meditatie Volledige liefdevolle Vriendelijkheidsmeditatie (metta)

 

9. Mediatie gronden – staan als een berg en voeten op de vloer

Deze twee korte begeleide meditaties helpen je meer te gronden (te aarden). Meer aanwezig te blijven bij je lichaam, dit moment en jezelf. Erg nuttig voor mensen (zoals ik) die veel in hun hoofd zitten en  moeilijk loskomen van het vele denken. De meditaties beginnen en eindigen met het uitspreken van de titel van de meditatie.

De meditatie leent zich goed om dagelijks of zelfs vaker per dag te doen. En je kan het altijd en overal doen.

   Staan-als-een-berg-meditatie-gronden.                   Voeten-op-de-vloer-gronden-meditatie

10. Volledige Zitmeditatie (alle aandachtsgebieden)

Dit is een krachtige meditatie om te leren te zijn met wat er is. Laat jezelf zakken in dit moment. Stap uit het vele denken en het drukke bestaan en kom in de rust en ontspanning van dit moment. Dit is de volledige zitmeditatie, met alle aandachtsgebieden: adem, lichaam, geluiden en gedachten en gevoelens.

begeleide zit meditatie (alle aandachtsgebieden)

 

11. Stilte meditatie (geleide meditatie met klankschaal)

Dit is een stilte meditatie van 30 minuten, waarin je om de 5 minuten een klankschaal zal horen luiden. Prachtige meditatie om te zakken in de stilte van jezelf, te zijn in van het moment en gewaar te zijn van alles wat er komt en gaat. Misschien zelfs wel te ervaren dat jij die stilte, dat gewaarzijn, in essentie bent.

Stilte-meditatie-klankschaal

 

12. Drie minuten ademruimte 

Dit is de 3 minuten ademruimte. Perfect op momenten dat je vast loopt in een gedachte patroon, je hoofd overuren maakt (piekeren/malen) en je in verzet bent tegen een situatie of persoon. Deze oefening kan als een soort reset werken en je helpen uit je automatische patroon en reactie te stappen. Het brengt je meer naar dit moment en met meer bewustwording en mentale ruimte kan je (werk) taken weer oppakken. Het is een mooie geleide meditatie voor innerlijke rust.

Geleide-meditatie-3-Minuten-Ademruimte-foto (1)

 

13. Drie minuten ademruimte – (geleide meditatie coping)

Dit is een korte geleide meditatie (3 minuten) waarin je uit je denken stapt en in dit moment komt. Je tuned-in op wat er nu speelt en je leert je gevoel met vriendelijkheid toe te laten. Dit is een nieuwe versie, nu opgenomen in professionele studio!

Geleide-meditaite-3-Minuten-Meditatie-Coping

14. Kernwaarden meditatie

Dit is een nieuwe geleide meditatie (contemplatie – 10 min) waarin je ontdekt en stil staat bij wat je belangrijkste waarden zijn, hoe je in het leven staat en wilt staan, wat je ervan weerhoudt om dit in de praktijk te brengen en hoe mindfulness zelfcompassie je hierin kan ondersteunen. Hier twee meditaties om jouw belangrijkste kernwaarde verder te verdiepen. Je kan dan kiezen voor deze krachtig oefening met maar één herhalende vraag.
Geleide-meditatie-Kernwaarden-mindfulness-foto

 

15. Meditatie van liefdevolle vriendelijkheid (korte metta)

Deze geleide meditatie helpt je om meer met vriendelijkheid naar jezelf en anderen te kijken. Een krachtige anti-dote tegen onze neiging om onszelf en anderen te veroordelen. Herken je een sterke inner-criticus in jezelf dan is het een hele krachtige beoefening. Liefdevolle vriendelijkheidsmeditaties spelen een cruciale rol in het boeddhisme.

Geleide-meditatie-liefdevolle-vriendelijkheid-Korte-metta (1)

Wil je je beoefening verdiepen en meer weten over mindfulness, meditatie, zelfcompassie en de essentie van meditatie, dan bekijk mijn blogs en/of e-book. verdiepen aan de hand Liever engelse begeleide meditaties? Prefer English guided meditations? Click here.