info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Geluk delen: Sharing your being

Geluk delen: Sharing your being

Ken je dat gevoel van kortstondige houvast loosheid na een bijzonder moment, vakantie of groepsproces? Ik heb het eigenlijk mijn hele leven al. Nu weer, twee dagen na een mooie vakantie met mijn vrienden. Maar bij mijn oudste neefje en mijn zus, die in het buitenland wonen, heb ik het helemaal. Ik voel hun nabijheid tijdens het typen. Het grappige is dat het steeds meer mag. Wat allemaal? Alles! Dit is een blog over jezelf laten zien, geluk delen of in mooi engels ‘sharing your being’. Dat is, denk ik, pas echt geluk.

 

Een typische pleaser

Goed om eerst te vertellen dat ik mezelf altijd veel beperkingen heb opgelegd. Een typische pleaser die zijn uiterste best deed om het de ander naar hun zin te maken en dus bepaalde dingen niet deed omdat mensen dat mogelijk konden afwijzen. Tijdens mijn coachopleiding, nog maar 4 jaar geleden (het voelt een eeuwigheid), kreeg ik de feedback onbetrouwbaar te zijn. Ze wisten simpelweg niet waar ik stond en dat klopte.

Het was een wake-up call. Ik herken het pleasende steeds vaker in mijzelf en anderen. En ik wil het uitschreeuwen dat het niet hoeft maar onze grote vriend angst heeft ons vaker in de greep dan ons lief is. Wat één v/d grootste blokkades is in het delen van geluk.

 

Mijn volledige zijn steeds meer laten zien

Maar vaker zie ik wat er gebeurt. Mijn vakantie van de afgelopen twee weken is hierin exemplarisch. Op sommige momenten barst ik van de energie, maak ik grappen en provoceer ik op een (hopelijk) speelse en leuke manier. Andere momenten voel ik me open en kwetsbaar en deel ik dat en probeer ik daar in te berusten. Of vertel ik aan mijn vrienden hoe ik tegen het leven aan kijk vanuit een non-duale bril. Mijn volledige zijn (being) laten zien vertaald zich sluipenderwijs steeds meer in mijn leven.

 

Focus je op geluk delen in plaat van verkrijgen

Jezelf zien als de blauwe hemel (kortom de getuige van) en niet het weer zelf (je gedachten-identiteit) is hierin essentieel. Objecten en relaties zorgen niet voor jou geluk, het geluk zit in je – sterker nog in essentie ben je geluk zelf. Als je van daaruit kan leven dan gaat het om geluk te delen in de plaats van te verkrijgen. Zie je het verschil tussen het streven, grijpen en manipuleren wat we normaal doen? Hiermee valt het weg en er komt berusting in de dynamiek van het leven voor in de plaats. Saai? Nee verre van. Je leven krijgt meer speelsheid, vreugde en spontaniteit.

Whatever the present moment contains, accept it as if you had chosen it.

Eckhart Tolle

We live we learn

Mocht je al eens eerder een blog van mij gelezen hebben dan weet je dat ik nog vaak genoeg vastloop. Me totaal identificeer met bepaalde oude gedachtenpatronen, niet eens door heb dat angst me vast grijpt of totaal egoïstisch (onverbonden) kan handelen. Maar zolang ik het vaker doorzie, meer rust in mijzelf in het moment ervaar, en liefde en eerlijkheid meer gevoed worden dan angst dan ben ik op de goede weg. Succes met het delen van jou geluk!

Uitsmijter is het mooie filmpje van Adhyshanti over happiness

Tags: