info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Gewaarzijn betekenis, wat is het eigenlijk?

Gewaarzijn betekenis, wat is het eigenlijk?

Dit is een blog over de betekenis van gewaarzijn, identiteit, verlichting en oosterse filosofie, kortom we gaan down-the-rabbit-hole. Je bent gewaarschuwd!

Let’s go down the rabit hole!

Een normale meditatie veranderde ongemerkt in een zelf-onderzoek (inquiry). Ineens dacht ik wie zit er nou eigenlijk in die stoel? Wie bepaalt dat ik ga verzitten en bij een gedachte stil sta? Is er eigenlijk wel een mediteerder? Typische vragen voor filosofen. Wat ik overigens niet ben, sterker nog, het was mijn ergste vak tijdens mijn bachelor. Maar ik krijg steeds meer waardering voor filosofen die al ver voor Christus het gangbare denken uitdaagde. En daarbij ons blijven uitnodigen hetzelfde te doen en bij aan jou de uitnodiging om mee te gaan ‘down-the-rabbit-hole’.

Wie zijn we nou eigenlijk!?

Want we gaan er vanuit dat we allemaal een identiteit hebben maar als we er dan bij stilstaan, wie we dan wel zijn. Vaak weten we het dan opeens niet meer zo goed. We roepen onze roepnaam, vertellen over ons werk of waar we geboren zijn maar wat zegt dat nou echt en is dat nou zo belangrijk? Zijn we onze gedachtes, gevoelens of ons lichaam? Of een combinatie ervan? Of zijn we er juist allemaal getuige ervan? En wat is dat dan precies? Als je buiten het westerse denken gaat kijken dan leer je dat vele oosterse filosofieën – bekendste zijn de yoga-filosofie, boeddhisme, Taoïsme en Soefisme –  de ik-identiteit en het leven an-sich heel anders bekijken.

De betekenis van gewaarzijn

Het gaat allemaal om wie wij in essentie denken te zijn. Simpel gezegd zien wij in het westen onszelf als een mix van gedachtes, gevoelens en een lichaam (brein), waarbinnen bewustzijn (gewaarzijn) zich afspeelt. Immers we kunnen onze aandacht richting en van objecten gewaar zijn en ze proeven, ervaren, voelen, ruiken en zien. In de oosterse filosofie is de betekenis van gewaarzijn dat wat jij en ik in essentie  niet afgescheiden (lees non-dual (niet twee)) zijn. In deze bewustzijnde ruimte speelt het leven zich af – waaronder gedachtes, gevoelens en ons lijf. Adhyshanti legt dit in een prachtige video mooi uit.

Op onderzoek uit!

Goede kans dat deze uitleg meer vragen dan antwoorden oproept. Heel goed! Het staat immers zo ver van ons normale denken en conditionering af. De belangrijkste toets van wat voor jou ‘logisch klinkt’, is je eigen ervaring . Als je nieuwsgierig geworden bent (of verwart ;)) dan kan je je eigen zoektocht starten in je eigen tempo en op je eigen manier.

Mijn eigen onderzoek

Mijn eigen onderzoek begon een kleine vijf jaar geleden omdat ik echt moe werd van mijn vele gedachten, controle willen houden en die stiekeme angst. Ik moest anders kunnen en mijn oplossing zat niet in nog meer denken. Bovendien had ik toen al geproefd aan de kracht van meditatie en liet de film What The Bleep!? – Down The Rabbit Hole me zien hoe anders je naar dingen kan kijken.

Vallen en opstaan

Het is vaak vallen en opstaan maar dat ik (wij) gewaarzijn ben is me duidelijker dan ooit. Met vlagen voel ik de vrijheid en ontspanning die het me brengt en de verwarring, houvastloosheid en toelaten van negatieve emoties horen hier bij. De paradox is dat ik in dit laatste (moeilijke momenten) de grootste winst boek. Dat ik dit oprecht zie als mogelijkheden waar ik van leer en verder mee kom. Ik heb er zelfs een heel boek over geschreven ‘Crisis! Don’t waste it’ (2021). In een 1 minuut youtube clip legt Prince EA dit heel mooi uit.

Verlichting, wat is het eigenlijk?

Rupert Spira zegt regelmatig dat verlichting een te exotische klank toegedicht krijgt. Ik ben het helemaal met hem eens. Het is simpelweg zien, voelen en ervaren dat je gewaarzijn bent en van daaruit leven. Dan is de betekenis van gewaarzijn niet meer zo belangrijk. Het wordt een levende ervaring. In dit moment. Vaak is het een heel geleidelijk proces en niet een bepaalde staat van zijn of een eenmalige fantastische ervaring van wakker worden. Het is juist dát, wat we altijd geweest zijn en datgene wat alles ziet en toelaat. Zo normaal en dichtbij dat we het meestal over het hoofd zien.

Adyashanti

Adyashanti schrijf hier ook iets moois over. “Ware verlichting vernietigt verlichting. Zolang je nog naar jezelf kunt verwijzen en ‘ik ben verlicht’ kunt zeggen, ben je het niet. Verlichting is alleen authentiek wanneer er niemand meer is die verlicht is. Er is een moment waarop je intuitief beseft dat je om vrij te zijn je gehechtheid aan vrijheid moet opgeven. Je moet ophouden je af te vragen of het er nog is en of het goed met je gaat. Je moet besluiten nooit meer over je schouder te kijken om te zien of je vrij bent of dat anderen weten dat je vrij bent. Je moet je gewoon laten opbranden – wat er ook gebeurt.”

Stapjes naar geluk

De weg is nooit zoals je verwacht en je kan hem niet uittekenen maar het geluk, de vrijheid en de liefde waar we allemaal ons hele leven naar zoeken is wat op ons wacht. Elk stapje dichterbij, is het meer dan waard. Ik hoop dat deze blog wat meer huelderheid gegeven heeft over wat gewaarzijn betekend. Mocht je het snappen maar moeite hebben om het meer te ervaren en voelen dan kan je altijd vrijblijvend kennis maken. Ik begeleid hier ook mensen in. Laat ik eindigen met deze prachtige quote van Eckhart Tolle.

“You have a treasure within you

that is infinitely greater than anything the world can offer.”

 

Eckhart Tolle

Tags: