info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Innerlijke rust, meditatie en loskomen van piekeren

Innerlijke rust, meditatie en loskomen van piekeren

Het is 08.10,  met een onrustig gevoel ga ik zitten. Ik pak wat heet water met citroen en ik ga mediteren. Wat niets anders is dan in stilte zitten met wat er is. Alleen wordt meteen duidelijk dat alles in mij helemaal niet wil stilzitten. Ik schiet in mijn hoofd, open soms mijn ogen, ga even time-magazine lezen of neem een slokje water. Dan  open ik mijn ogen en laat het gewoon zitten. Ik zit nog steeds, maar het krijgt een andere kwaliteit, een soort ontspannen openheid. Een blog over innerlijke rust, meditatie en loskomen van piekeren.

Vaak begint de echte meditatie na het einde van de  meditatie. Dan komt er een soort ontspanning dat er echt niets hoeft. Je rust in de stilte die we in essentie zijn. Meditatie kan je het gevoel geven dat je een soort ‘ding’ doet en er stiekem misschien een doel bereikt moet worden. Dit speelt innerlijke onrust en piekeren weer in de hand.

Constante zoektocht

Na een tijdje realiseer ik me dat er altijd dingen zijn om je zorgen over te maken. Nu is het mijn werk. Sinds twee maanden is mijn website online en het is spannend hoe het aan te pakken. Inhoudelijk heb ik ervaring en ik heb  er echt vertrouwen in. Alleen nu nog zien dat er genoeg mensen geïnteresseerd zijn in wat ik wil delen. Maar is het niet mijn werk dan is speelt er wel iets in mijn liefdesleven, familie perikelen of iets anders.

Je zorgen maken is alsof je op een schommelstoel zit, je bent er druk mee, maar je komt er geen stap mee vooruit.

Glenn Turner

Hierin ben ik niet de enige, toch? Waarschijnlijk niet want zo werkt het menselijk brein nou eenmaal. De constante zoektocht naar hoe het beter kan en evalueren hoe het was. Hier kunnen we weinig aan veranderen maar we hebben wel de keuze om hier wel of niet in mee te gaan.

Meditatie de oplossing voor vele piekeren

Ik weet nog goed hoe ik een aantal jaren geleden zo moe werd van het piekeren (vele denken) en ik zocht naar andere manieren. Mijn beste weg was mindfulness, meditatie en later zelfcompassie. De laatste jaren ben ik nog een stap verder gegaan. Zoals ik het zie, ben ik naar de wortel van het probleem gegaan. Te stoppen te identificeren met onze gedachten. Filisofe Stine Jensen met haar mooie tv-docu over non-dualiteit (zie hieronder), de jaarcursussen van Jan Geurtz, de boeken van Eckhart Tolle, bestuderen van het  boeddhisme en de retraites bij mijn huidige meditatieleraar Rupert Spira zijn hierin allemaal heel belangrijk geweest.

Essentie van meditatie

Heel in het kort gaat het over waar je identiteit ligt.

Ligt die in onze gedachten? In ons brein? Onze gevoelens?

Of zijn die vergankelijk en is er iets anders?

Voor mij wordt het steeds duidelijker dat dit laatste het geval is. Ik zie hoe het geloof in mijn gedachten en de daaruit voortkomende verwachtingen en concepten (wat je als gestolde gedachten kan zien) mijn frustraties, pijn en verdriet opleveren. Als je realiseert hoe verschillend we opgroeien en daarmee  krijgen we gewoon hele andere overtuigingen andere manieren van leven mee. Dat alleen al zou genoeg moeten zijn om je geloof in je eigen gedachten onder de loep te nemen. Hoe vaak denken we niet dat het op ‘onze’ manier moet gebeuren en dat dat het beste is?

Mee zwemmen met de stroom

Als je je gedachten niet meer als de waarheid ziet en je stopt er mee je hiermee te identificeren, dan kun je met veel meer ontspanning en plezier leven. Mee zwemmen met de stroom zeggen ze weleens. Een stap verder is dat je niet je gedachten en gevoelens bent, maar datgene wat gewaar (getuige) is. Hier zit de echte innerlijke rust en geluk.

Grappig genoeg zijn er hele pragmatische en simpele meditaties om dit voor jezelf te checken en ervaren. Onze decennia lange conditionering zit hierin ons vaak wel in de weg, maar het proeven ervan is vaak al genoeg om er verder mee te gaan. Mijn mindfulness verdiepingstraining: essentie van meditatie is zo’n proeverij. Wil meer weten over mij en mijn aanpak dan ben je van harte welkom op een van de gratis introductie workshops of vraag gerust een vrijblijvend individueel kennismakingsgesprek aan.

Van onrust naar innerlijke rust

Mijn onrust en piekeren over mijn werk kan ik hierdoor beter loslaten. Doordat ik me simpelweg afvraag wie er zo onrustig is en wie niet tevreden is.  Alleen die vraag al brengt al iets innerlijke rust. Na een tijdje zitten zie ik dat het mijn brein is die zijn werk gewoon doet. Maar dat ik dat niet ben. Dat ik een aandachtige toeschouwer ben die de stromende rivier van het leven met een glimlach aanschouwt. Alleen vergeten we soms dat we deze toeschouwer zijn.

Tags: