info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Internet-meditatie-spiritualiteit

Internet-meditatie-spiritualiteit

Ja, het internet kan verslavend zijn, je verleiden er langer achter te zitten en het kan een negatieve impact hebben op ons concentratievermogen. Maar als je hier meer grip op krijgt, dan kan je steeds meer van de grote voordelen genieten. Deze blog gaat over internet-meditatie-spiritualiteit en de kansen die het internet  voor ons heeft. Je krijgt tips, videos en andere inspirerende dingen die je kan doen op het internet, zodat je ze zelf naar uit proberen. Kortom Vive la internet!

De verslavende pull van het internet

Laat ik beginnen te vertellen dat het natuurlijk lastig is om de internet verleidingen te weerstaan. Zo ook voor mij. Ik post regelmatig op Instagram en Facebook voor mijn eigen bedrijf en bij een verveeld moment is de verleiding groot om te kijken hoeveel likes mijn posts hebben. Op zich niks mis mee, maar de tijd om je eens goed te vervelen en je systeem even te laten rusten wordt hierdoor korter. Wat een duidelijk link heeft met de toenemende stress en burn-outs in Nederland. Overigens het 2e seizoen van Sophie in de mentale kreukels (over burn-out) is alweer een paar weken aan de gang, de moeite waard.

Je favoriete yoga-docenten in je huiskamer

Een paar weken geleden ben ik naar de inner peace conference geweest in Amsterdam en als deelnemer daaraan mag ik een tijd gebruik maken van hun online yoga aanbod. Nu ben ik sowieso fan van van de organisatie erachter, Delight Yoga. Heel knap dat ze een commerciële organisatie runnen, zonder hun passie voor echte verandering en het brengen van hun spirituele missie te verliezen.

Anyway mijn favoriete yoga-leraren zitten op dit online platform. Zo kan ik op elk gewenst moment ‘met hen’ in mijn kamer gaan yoga’en. Hoe tof en praktisch, zeker omdat ik al een tijdje uit de running ben. En mijn lijf steeds meer begint te sputteren. Ik heb het een paar gedaan, heerlijk! Het verbaasde me hoe relaxed ik het vond, ter afwisseling, om het soms ook thuis te kunnen doen.

Videos: internet-meditatie-spiritualiteit

De afgelopen jaren werd mijn spirituele zoektocht steeds belangrijker. Via youtube volgde ik niet alleen vele mooie meditaties en kon ik elke vraag die ik maar kon bedenken stellen. Via youtube clips van Mooij, Eckhart Tolle, Pema Chodron, Rupert Spira, Adyashanti en sommige anderen kreeg ik nagenoeg altijd een prachtig antwoord op mijn vraag.

Hier schuilt wel een gevaar in. Dat je te veel leunt op de raad van anderen, in de plaats van op jezelf en je eigen ervaring te vertrouwen. Maar als je deze balans steeds meer verschuift naar vertrouwen in je eigen wijsheid, die in ons allemaal zit, dan prima. Uiteindelijk komt die wijsheid allemaal vanuit dezelfde plek. Een van mijn favoriete en toegankelijke video op het gebied van non-dualiteit is deze van Eckhart Tolle.

Mindfulness Meditatie app’s

Ik geef sinds 2012 mindfulness en zelfcompassie trainingen en je ziet hoe steeds meer mensen mediteren via de app. Waarmee je de afleidende werking van internet kan ombuigen naar de mogelijkheid om in het openbaar vervoer, tijdens je werk of waar dan ook een oefening te doen. Wat steeds meer cliënten dan ook doen. Op het gebied van internet-meditatie-spiritualiteit heb je de volgende app’s Headspace (maandelijks € 6 – 10), Buddhify  (eenmalig € 5) / VGZ mindfulness coach (gratis) en Insight Timer (gratis) hoor ik vaak terug komen. Die Insight Timer vind ik persoonlijk echt fantastisch. Welke stem, leraar of vorm je ook prettig vindt, bijna alles kan je er vinden. En gratis! Mocht je gewoon ‘ouderwets’ mp3 willen downloaden dan heb ik hier een aantal mooie begeleide meditaties.

Voor het internettijdperk

Vergelijk dit eens met hoe het vroeger ging, voor het internettijdperk. Wat helemaal niet zo lang geleden is. Bizar om te realiseren dat pas 20-25 jaar geleden internet echt mainstream werd. In de vorige eeuw en daarvoor moest je fysiek naar je meditatieleraar gaan en met een beetje pech woonde die ver weg. Ook  had je een kort tijdsbestek om je vragen te stellen. Als je überhaupt al de middelen had om op retraite te gaan of hulp te krijgen. Kortom, ik ben oprecht blij en dankbaar voor de faciliterende werking, die internet mij en vele anderen geeft.

Laat ik eindigen met een dagelijkse quote van Rupert Spira (en ja die komt via de email).

The ultimate purpose of life is to find happiness or, for spiritual seekers, to find enlightenment, which is the same thing. However, I, Awareness, am already the happiness and the light for which all seemingly separate selves are in search.

Als er vragen zijn over dit onderwerp – internet-meditatie-spiritualiteit – of iets anders laat het mij gerust weten via deze link.

Tags: