info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | The Yes man: ja zeggen tegen het leven zelf

The Yes man: ja zeggen tegen het leven zelf

De film ‘Yes Man’ van Jim Carry heeft echt iets met me gedaan. Het raakte mij omdat ik soms een ‘no-man’ kon en kan zijn. Maar hoe bevrijdend is het om vaker Ja! te zeggen tegen het leven, ook als het even niet meezit.

 

Jim Carry is een man met vele talenten

De ‘Yes Man’ is allereerst gewoon grappig maar laat ook de fundamentele keuze om ja tegen het leven te zeggen (lees Yes Man) zien. Kan je wel wat Yes power gebruiken? Dan is dit zeker een aanrader. Bekijk hier de trailer:

Trots op mezelf

Natuurlijk kan ik vaker Ja! zeggen tegen het leven maar als ik terugkijk op het afgelopen jaar ben ik best trots op mezelf. Met een glimlach denk ik terug aan mijn Meubelmaker cursus en het leren gitaar spelen. Beiden way out of my comfort zone. Maar op twee dingen ben ik het trotst. Het eerste is van een 12 meter hoge rots springen. De eerste dag deed een vriend van mij het maar ik durfde nog niet. Dezelfde avond fantaseerde ik erover om het toch te doen. Toevallig kwamen we terug op die plek en ik ben gesprongen! Als je ooit iets gedaan hebt wat je echt eng vondt, dan ken je het gevoel.

“Je vergeet nooit meer waar het woord ‘doodsangst’ vandaan komt.”

Maar mijn grootste overwinning op mijzelf was een rap voor 120 man. Op de laatste avond van mijn 8 daagse meditatie retraite (Rupert Spira) was er een Talent Night. De eerdere twee edities keek ik vol bewondering naar optredens van anderen. Dit jaar trok ik de stoute schoenen aan en ging ik zelf met knikkende knieën het podium op. Behalve een dronken karaoke poging had ik nog nooit voor een groep, laat staan een rap voor 120 man, gezongen. Maar dit was echt Ja! tegen het leven zeggen en het was zo bevrijdend om mijn angst te overwinnen. Wat een kick om daar te staan.

Ja zeggen tegen het leven: juist in het dagelijkse leven 

Het grootste gedeelte van ons spirituele en/of meditatie pad speelt zich af in ons normale leven. Het is niet nodig om je voor lange tijd terug te trekken in een klooster of een grot. Retraites hebben zeker hun toegevoegde waarde maar vooral om je te motiveren, inspireren en je verdieping te geven in je dagelijkse leven. Stoppen met vluchten voor je negatieve emoties, jezelf meer durven verbinden met anderen, met meer tevredenheid en ontspannenheid leven en steeds vaker thuiskomen bij jezelf. In mijn trainingen speelt dit een belangrijke rol. Niet alleen tijdens een training of retraite maar juist in je echte leven start je beoefening. Om jezelf in al je kwetsbaarheid te laten zien, vaker echt Ja tegen het leven te zeggen en met de stroom mee te leren zwemmen.

De Liefde: een mooie maar grote uitdaging

Op gebied van de romantische liefde ligt mijn grootste uitdaging, dit is lange tijd een ‘blindspot’ geweest. Maar ik ga het nu aan, zie beter wat er gebeurt en dat is al heel wat. In een intieme relatie lijken wel de sterkste angsten en projecties los te komen. Vaak proberen we onze kwetsbaarheden te bedekken door veiligheid en geluk in de ander te vinden (te versmelten), echte verbinding juist niet aan te gaan of paradoxaal een partner te kiezen waarbij de kwetsbaarheid uit de weggegaan kan worden (beide vluchten). Ik maak hierin kleine stapjes.

“Simpel door te proberen Ja te zeggen tegen mezelf, opener te durven zijn, de verantwoordelijkheid voor pijnlijke emoties bij mezelf te leggen en mezelf hierin echt tijd en ruimte te gunnen.”

 

Learnings van mooie leraren

Mocht je hier iets in herkennen dan raad ik dit artikel aan. Daarbij leer ik veel van leraren zoals Jan Geurtz (prachtig boek ‘verslaafd aan liefde’), Jeff Foster (prachtig stuk ‘Love’s deeper commitment’) en Eckhart Tolle die het veelvuldig over de liefde hebben. Een van de mooiste dingen die ik hierover gelezen heb komt van de 19de eeuwse Arabische dichter en denker Kahlil Gibran. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

En! Naast dat Jim Carry goed kan acteren en grappig is, heeft hij een prachtige speech gehouden over meer vanuit liefde ipv angst leven:

Tags: