info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Kies voor kwaliteit en niet kwantiteit
Bambi kwaliteit versus kwantiteit

Kies voor kwaliteit en niet kwantiteit

Soms voel ik me net Bambi. Niet zo zeer dat schattige hertje maar meer dat alerte en schichtige beestje, dat met grote ogen om zich heen kijkt. Constant klaar om weg te rennen voor gevaar, kansen te pakken of een afwijzing van een ander te voorkomen. In onze moderne wereld vertaald zich dat naar snel e-mails beantwoorden, vlug reageren op whatsappjes, door-fietsend (rijdend) naar de volgende (werk) afspraak en op allerlei manieren jezelf druk houden. Pas de laatste tijd wordt me dit echt helder bij mijzelf en anderen en hoe we dit (zeker de millennials en jonger) al mass doen. Een blog over afschakelen, patronen van doen-doen doorbreken, meer momenten hebben van niets doen, leren rusten in jezelf en kies kwaliteit niet kwantiteit.

 

Niet normaal – toch?

15 jaar geleden keek ik met verbazing naar die gekke rennende Londenaren. Alleen maar om een metro eerder te halen of god mag weten waar ze zich naar toe haasten. Dit wordt steeds normaler, ook in Nederland. Althans ik zie het regelmatig in Amsterdam. Als Sophie voor haar tv-programma in de Japanse samenleving kruipt, dan zie je hoe stressvol hun (werkende) leven is. In Amerika en vele andere landen is dat net zo. Dan kun je denken oooh zo erg is het niet bij ons. Nog niet nee maar dat maakt het nog niet normaal!

 

We schieten door

We schieten door. Toch? We hebben meer dan genoeg efficiëntie gehaald om terug te kunnen schakelen. Mits we genoegen nemen met minder (geen) groei en uit wat minder smaken pindakaas kunnen kiezen. Ik hoor mijn vader al zeggen “ja-maar Marc zo werkt de wereld nou eenmaal”. Dat is ook zo. Maar dat wil niet zeggen dat ik (of jij) er niet een eigen draai aan kunnen geven. Ik roep (nog) niet op tot revolutie maar wel tot echte introspectie. Ik moet dan denken aan de quote (zie plaatje) van Himanshu Giri.

 

Kwaliteit ipv kwantiteit

Laten we voor kwaliteit gaan in de plaats van snel, veel en gehaast. Stel jezelf de vraag: welke momenten in de afgelopen jaren staan me nog echt bij? Wat voor momenten waren dat? Hoe voelde je je erbij? Vergelijk dat is met hoe je normaliter je leven leeft. Is er ruimte om naar voor meer kwaliteit te gaan? Waar ligt die ruimte dan? En ben je bereidt om uit je veiligheid te stappen, bij je eigen gevoel stil te staan (ook de lastige) en durf je te falen als het leven toch anders loopt. Als je voor kwaliteit wilt gaan dan hoort dat er bij.

 

Persoonlijke verhaal

Ik probeer niet belerend te zijn want het verbaasd me hoe vaak ik zelf als een Bambi  kan rond schieten. Hoe ik in mijn computer kruip, gehaast mijn website aanpas, mails beantwoord of snel even een cliënt bel. Ja ik ben mindfulness trainer en coach en dan zou ik beter moeten weten. Misschien wel maar het toont vooral aan hoe hardnekkig automatische patronen kunnen zijn. Hoe makkelijk we aan onszelf voorbij gaan. Soms denk je dat iets echt af moet maar als je met meer overzicht en rust kijkt dan kan het prima een dag later of soms zelfs helemaal niet.

 

Geluk zit in ons

Voor mij helpt het niet alleen om ontspanningsoefeningen te doen, lekker te wandelen, te mediteren, met vrienden af te spreken of te sporten maar vooral te zien dat het nu al goed is. Tevredener te zijn met wat je al hebt en wie je bent. Zie dat geluk in dit moment zit en niet in denken over het verleden en de toekomst. Geluk zit in ons allemaal en mensen of situaties daarbuiten zijn hoogstens de trigger voor dit geluk. Doorzie je gehaaste (Bambi) modus en leer te rusten in en te vertrouwen op jezelf. De video van de meditatie leraar Rupert Spira (zeker vanaf minuut 14) vind ik zo treffend, zo simpel en tegelijkertijd heel diepgaand. 2019 biedt vast genoeg mogelijkheden om hier mee aan de slag te gaan. Zitten angst, je kritische stem en onrust je in de weg dan is de mijn 3-weekse mindfulness verdiepingstraining (zelfcompassie) misschien iets voor je? Eitherway alvast een heel mooi 2019 gewenst! 

 

 

Tags: