info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart

Het is een cliché maar morgen kan alles anders zijn. Je baan kwijt, een ernstige ziekte van jezelf of een dierbare. Wacht niet op zo’n moment om je leven op waarde te schatten, begin nu. Omarm veranderingen, laat de constante zoektocht naar iets beters en anders gaan, besef hoe snel de jaren voorbij vliegen en durf te leven vanuit je hart.  

Wat is dat, ‘leven vanuit je hart’?

Vaak begint het met eerlijkheid. Eerlijk zijn naar jezelf. Waar je nu staat en waar je nog niet bent. Daarin rust te vinden en te genieten van wat er wel is. Te vertrouwen dat wat nog komt, precies is wat je nodig hebt. Stop met zoeken. Stop met het creëren van het perfecte plaatje. Zet een stapje terug en zie wat er allemaal al wel is. Wij Millennials krijgen onze controle neigingen maar lastig onder controle. Maar als dat lukt, dan kan het hart schijnen.

Het hier en nu

Leven vanuit je hart, je centrum, kan alleen maar nu gebeuren. Er is überhaupt alleen maar dit moment. Al het andere gebeurt in denken. Weet dat elke gedachte een subjectieve interpretatie is van wat die persoon heeft geleerd en meegemaakt. In Mindfulness zeggen we vaak ‘gedachten zijn geen feiten’, gedachten zijn interpretatie van een situatie. Niets meer en niets minder.

Ervaren in de plaats van erover nadenken

Een simpele mindfulness oefening is een mooi begin. Op mijn site: Beyond Mindfulness kun je halverwege de pagina, een praktisch werkboek downloaden. En dan, naast de formele beoefening, kan je daar vaker blijven. Vergelijk bijvoorbeeld het denken over eten, een wandeling in de natuur of luisteren naar je naaste met het direct ervaren ervan. Heeft een andere kwaliteit, toch? Net zoals je de smaak van een sinaasappel wel kan beschrijven maar het het nooit haalt bij het het direct proeven ervan.

Bevraag jezelf eerlijk

Ik zie het allemaal terugkomen in mijn coachingsgesprekken en trainingen. Het begint met zien, (h)erkennen en voelen van je behoeften. Waar wil je heen in je leven? Het verbaast me elke keer weer (bij mijzelf en anderen) hoe we zo iets fundamenteels over het hoofd kunnen zien. We leven ons leven, maar leven we echt? Wat houdt dat voor jou in? Waar wordt je blij van? Welk verlangen vind je te eng om aan te gaan maar is eigenlijk wat je het liefst wil? Ben je (te) veel bezig met wat anderen vinden? Stel deze vragen aan jezelf, check het! Begin met het veranderen van het laaghangend fruit, neem kleine stapjes en probeer daar al tevreden mee te zijn.

Het verlangen van het hart

Het grootste verlangen van het hart is liefde en verbondenheid. Vooral de verbondenheid met mensen om je heen. De langste studie over geluk ooit toonde dit mooi aan.

Een van de dingen die ik altijd moeilijk kan bevatten zijn lange vechtscheidingen, familieleden die elkaar nooit meer willen zien of jarenlange burenruzies. Ik zeg dit zonder oordeel, ook ik zou hier in verstrikt kunnen zitten. Maar het blijft zo pijnlijk om te zien hoe mensen zichzelf in kunnen graven. Soms gaat dan pas op het sterfbed (laatst vertelde een goede vriendin hier een bizar verhaal over), het hart weer open. En worden angst, verbitterdheid, pijn en rancune overwonnen en wordt er vergeven en weer contact gezocht. Laten we niet wachten met ons hart te openen! Laten we liefde en geluk prevaleren boven trots en gelijk hebben! Toch?

Mijn eigen hart

Zelf heb ik lange tijd mijn hart (te) weinig ruimte gegeven, angst won vaak. Nog steeds ligt dit op de loer maar er komt steeds meer licht door. Contacten worden makkelijker, leuker en mooier. Ik rem mezelf minder en deel  spontaan waar ik sta (leuk of niet) op dat moment. Zonder te veel af te wegen wat de ander zou zeggen. Angst voor afwijzing van de ander kan zeker de kop opsteken, maar dat is dan maar zo. Interessante is dat die lastige momenten je vaker weer dichter bij jezelf brengen. Zo gezien zit het leven toch goed in elkaar.

Hoe je hart te openen?

In het mindfulness boek hoe tem ik een wilde olifant las ik een mooi stuk over ‘geheime goede daden’. Doe een week lang een geheime goede daad. Doe iets wat een ander leuk vindt of nodig heeft, doe het anoniem. Dit kan even een afwasje doen, stofzuigen of chocolade achterlaten op het bureau van een collega. Probeert dit ook te doen bij iemand waar je een moeilijkere band mee hebt. Collega, vriendin, familielid of een wat minder vrolijk kijkende cassiere. Leer je hart open te houden, in alle situaties. Dit is overigens geen vrijbrief om over je heen te laten lopen. Ik heb mijn leraren (vooral Jan Geurtz en Rupert Spira) heel sterk, confronterend en direct zien communiceren maar zonder dat ze hun hart sloten. Heel inspirerend!

De spirituele leraar Mooji praat altijd heel mooi over leven vanuit het hart.

Tags: