info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | liefdesrelatie: de zoektocht naar geluk
liefdesrelatie geluk mindfulness tips

liefdesrelatie: de zoektocht naar geluk

Mijn zomer romance, laten we het zo noemen, is na twee maanden weer voorbij. Jammer maar erg leuk gehad en veel geleerd. De behoeftigheid die erin kan kruipen, verbaasde me wel. Het gevoel dat de ander je gelukkig moet maken. Ik weet dat dit niet zo is, maar toch voelde het soms wel zo. Logisch als je ziet waar dit vandaan komt. Als kind zoek je je geluk en veiligheid bij je ouders en was je totaal afhankelijk van hen. Letterlijk. Dat gevoel nemen wij in ons volwassen leven mee en projecteren we op onze (potentiële) liefdespartner. Hierdoor maken we de ander verantwoordelijk voor ons geluk. In werkelijkheid ligt dat altijd bij jezelf. Dit is een blog over werking van geluk, handvaten om geluk uit jezelf te halen, tips om beter in een liefdesrelatie te staan en mijn eigen ervaringen daarin.

 

Concept van de liefdesrelatie loslaten

Deze blog is overigens geen pleidooi om geen relatie te hebben of te willen hebben. Het kan iets heel moois zijn en het delen van je geluk met iemand is één van de mooiste dingen die ik ooit ervaren heb. De liefdesrelatie is tevens de beste leerschool. Je blinde vlekken worden (vaak onbewust) genadeloos bloot gelegd. Herken je ook die afhankelijkheid, teleurstelling, boosheid en soms zelfs radeloosheid als de ander je niet dat geluk geeft? Als dat gebeurt hebben we vaak de neiging de ander te gaan veranderen om ons eigen geluk veilig te stellen. Wat uiteindelijk nooit werkt maar wat we bijna allemaal doen of gedaan hebben. Het laat zien dat we onvoldoende snappen hoe geluk nou eigenlijk werkt. Mooie Tedx video over geluk.

 

 

De liefdesrelatie als leerschool

Een mooie eerste stap is om het concept over een liefdesrelatie meer los te laten of in ieder geval te zien dat iedereen een eigen versie heeft. Dat die ontstaan is uit zijn of haar jeugd en culturele achtergrond. Praten over hoe jij en je partner dat zien en ervaren, helpt hierin enorm. Hier verander je de ander niet, maar deel je waar jij staat. Overigens zou ik niet uitvoerig gaan (over) analyseren en alles willen snappen, maar vooral open en eerlijk delen. Wees niet bang om te laten zien wie jij bent en wat jij écht voelt en denkt. Voor mij was dit advies van meditatie leraar Jan Geurtz enorm belangrijk. Hij moedigde verder aan om jezelf al in een vroeg stadium te laten zien en als de ander dan wegrent dan is dat maar zo. Niet leuk maar beter dan na lange tijd pas jezelf te zijn.

 

Delen van ons zelf amputeren

Als we hiermee wachten dan lopen we het risico delen van onszelf, omwille van het veiligstellen van de liefde en bevestiging bij de ander, te amputeren. Dat is een groot woord maar als ik de boeken mag geloven, gebeurt dit vaker dan we denken. Ook bij mijzelf, mijn omgeving en bij cliënten zie ik het gebeuren. Dit komt omdat we denken dat de ander (mede) verantwoordelijk is voor ons geluk. Alleen werkt niet zo. Geluk is iets wat in ons zit en wat op zijn best getriggerd kan worden door een ander. Eén van de mooiste dingen in een relatie is elkaar helpen in het herkennen en vinden van dit geluk in onszelf. 

 

Geluk in jezelf vinden

De zoektocht naar geluk gaat naar binnen, zo vernam ik van leraren zoals Rupert Spira, Jan Geurtz, Eckhart Tolle en las ik in boeken zoals Hou me vast (Sue Johnson) of liefdes bang (Hannah Cuppen) en niet naar buiten (in (liefdes) relaties, objecten of situaties). Hierbij een aantal tips om dichter bij je eigen geluk te komen:

  • Loop niet meer weg voor (negatieve) gevoelens. Het wegdrukken van lastige emoties drukt ook mooie emoties van geluk weg. Mooi Mindfulness verhaal hierover.
  • Geluk is niet iets wat je hoeft te vinden, het zit al in je. Alle spirituele stromingen zijn erop gericht de obstakels ervan te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan yoga, die het lichaam gebruikt als ingang om o.a. meer in het moment te zijn en meer in het lichaam te komen. Vaak in de plaats van onszelf te verliezen in het denken. Maak gebruik van een beoefening die bij je past.
  • Als je struggled op liefdesgebied, dan ga op zoek naar inspiratie. Misschien dat één van de namen, youtube videos en boektitels in deze blog je aanspreken of bespreekt het met een naaste. Kortom ga op onderzoek uit en hou het niet te lang in jezelf. 
  • Om meer naar binnen te kunnen gaan is tijd voor jezelf cruciaal. Iedereen kan dit op zijn of haar eigen manier doen. Kijk waar bij jou de tijd en ruimte ligt en check vaker in bij jezelf. Door middel van een meditatie, wandeling, door te schrijven, rustig in de tuin te werken of iets anders.
  • Als je het moeilijk vindt dit alleen te doen dan volg een training. Ik ga regelmatig naar trainingsweekenden, retraites en workshops om mezelf hierin te voeden. 
  • Ook is het prettig om het hier met mensen over te hebben. Het helpt om het door te zetten, maakt het leuker en je zult merken dat veel mensen vergelijkbare dingen ervaren. 
  • Misschien is deze meditatie over geluk van Rupert Spira iets voor je. 

 

 

Mijn eigen ervaring

De afgelopen weken zag ik hoe dat mechanisme om geluk en veiligheid bij de ander te krijgen, werkte. Hoe sterk het me erin kon zuigen. Gelukkig herkende ik het vaak genoeg, kon ik er iets afstand van nemen en handelde niet vanuit die behoeftigheid (mooie video hierover via deze link van Jan Geurtz). Om de grip hiervan te verminderen deed ik soms een meditatie of ging ik een stukje wandelen, schreef het van mij af of deelde het met iemand. Wat voor mij nieuw was, was om het in een vroeg stadium te delen met de ander. 

 

Kwetsbare kant

Hiermee deelde ik niet alleen de leuke dingen maar ook mijn kwetsbare kant. Wat, of ik het nou leuk vind of niet, onderdeel is van wie ik nu ben. Stel dat ik dit niet zou doen, dan stop ik een deel van mijzelf weg uit angst voor afwijzing. Als ik de angst voel dan herinner ik mijzelf waar geluk vandaan komt. Inderdaad uit mezelf en te zien dat zij niet verantwoordelijk is voor mijn geluk en dus ook niet voor mijn ongeluk. Dat ligt echt bij mij. Wat een opluchting dat de afhankelijkheid die je als kind bij je ouders had, niet meer nodig is. Desondanks blijft het een uitdaging.

 

 

 

 

 

Einde van een relatie

Ik voel de pijn van het afscheid en dit is geen leuk gevoel maar ik voel de ruimte om het gewoon te voelen. Alsof een onzichtbare hand je vastpakt en zegt “het is ok Marc”. “Geef het gewoon de ruimte, je leven gaat precies zoals het zou moeten.” Ik leer ja zeggen tegen alle ervaringen en ik sta mijn tranen even toe. Dit lukt beter omdat ik weet dat ik in essentie dat ruime bewustzijn ben en niet een bundel van gedachten en gevoelens. Ik ben datgene wat alle ervaringen kent/ervaart of zoals ze het in veel tradities noemen ‘de getuige’. Pema Chodron zegt het alsvolgt: 

“You are the sky. Everything else – it’s just the weather.”

 

Je essentie leren kennen

Kortom bij dit soort momenten wordt steeds duidelijker, dat ik in essentie inderdaad niet ‘het weer’ ben maar gewaarzijn (‘the sky’). Ik kom hierdoor niet in een soort oneindige bliss terecht. Door het toestaan van alle ervaringen komt er een soort rust en geluk achter of in alles wat er gebeurt. Ik voel nog steeds de pijn maar ook een soort rust. Het is ok. Het geef me het gevoel dat ik me kan overgeven aan het leven. Wetend dat het leven mij danst i.p.v. dat ik de dans bepaal. Ik leer daarop te vertrouwen, ook in pijnlijke momenten. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=YDpFeQZiGP0

 

Check je eigen ervaring

Dit is overigens geen theorie wat je moet aannemen. Dit is iets wat je door zelf-onderzoek, iets wat yogi’s, boeddhisten en de Eckhart Tolle’s van deze wereld al heel lang doen, zelf kan gaan uitzoeken. Verifiëren wat voor jou waar is, gebaseerd op je eigen (directe) ervaringen. 

 

Zelfverbetering niet nodig

Mijn hele leven ben ik bezig geweest mezelf te verbeteren. Bij de meeste van mijn blogs lees je een ondertoon waarin dit van belang is. Op het relatieve vlak blijft dit belangrijk maar als we naar de essentie van onszelf kijken dan juist niet. Ik realiseer me steeds meer dat het gaat om thuiskomen bij je essentiële zelf (gewaarzijn) en daarin is nul verbetering nodig. Er is zelf geen doener, geen Marc, die zichzelf kan verbeteren. Er is alleen gewaarzijn in beweging, zonder tijd. Alleen maar nu. Het klinkt misschien bizar maar dit is echt wat ik ervaar. Vanuit deze ontspanning kun je spontaan het leven volgen en beleven. Dank Tilicho, voor je steun om dit zo helder en simpel te verwoorden aan mij en anderen. 

 

Ken jezelf en blijft vriendelijk

Kortom de belangrijkste stap is, zoals ik het ervaar, te zien wie je in werkelijkheid bent. Adyashanti heeft een aantal mooie youtube videos hierover. Vergeet overigens niet dat onze conditionering sterk is en dat je – ik ook – nog regelmatig zal vastlopen. Geen probleem. Bekijk het met veel vriendelijkheid en keer weer terug naar wie je werkelijk bent. Lukt dat niet dan onthou dan dat alles weer voorbij gaat. Ook dat nare gevoel. 

 

 

 

 

Online Beyond mindfulness academie

Op deze Beyond Mindfulness online academie vind je drie nieuwe cursussen over de romantische liefde, dus mocht je er meer mee willen doen is dat misschien interessant om te beluisteren. Ook is er een forum-Q&A ruimte waarin je daar met anderen en mij het gesprek over aan kan gaan.

De liefdesrelatie: de weg naar geluk

Met mijn vrienden zeiden we gekscherend dat we onze ex-en/of huidige partner(s) zouden moeten betalen voor al hun lessen. Zo feilloos als ze elke keer onze pijnpunten blootleggen. Dus mocht een ex-vriendin dit lezen dan geef gerust je rekeningnummer door en wie weet doe ik binnenkort een anonieme donatie 😉 We kunnen oprecht dankbaar zijn voor al die mensen die ons helpen, bewust en onbewust, om steeds weer bij onszelf thuis te komen. Nu is het wachten op de volgende liefdesrelatie, de volgende dame die mij weer goed in de war brengt. Wish me luck!

Tags: