info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Loslaten van controle en perfectionisme

Loslaten van controle en perfectionisme

De afgelopen maanden zie ik steeds sterker dat de ‘ik’ die controleert slechts een gedachte is. Eentje die probeert te manipuleren en controleren hoe het zou moeten gaan en bang is om fouten te maken (perfectionisme). Als je gedachten niet langer je identiteit bepalen dan ben je vrij om ze wel of niet te volgen. Dit is vaak een bevrijdende stap. Dat het in praktijk niet altijd lukt dat zal je niet verbazen. Maar zie dat het geloof de verkramping oplevert en dat helpt (mij althans) om het vaker los te laten.

In mijn coaching en mindfulness trainingen zie ik hoe vaak wij vastklampen aan controle, perfectionisme en/of letterlijk vluchten voor onze emoties. Daar gaat deze blog over en hoe fijn het is om het leven gewoon zijn gang te laten gaan.

 

De mind die vlucht in controle

Het verbaast me elke keer weer hoe de mind (vaak ongemerkt) bezig is om lastige gevoelens weg te krijgen. Een mooi voorbeeld tijdens mijn trip in India, ik zie hoe ik gevoelens van eenzaamheid en verveling probeer te voorkomen. Bij de eerste onrustige gevoelens gingen de radars al aan: ik begon plannen te bedenken, struinde het internet af en nam contact op met hostels (waar de kans op mensen ontmoeten – ik reisde alleen – groter was). Op zich prima, maar je proeft of herkent het misschien al dat het op angst gebaseerd is, ik vlucht voor iets. En ik geloof volledig in de gedachte dat de onrust weg moet. Dit mooie filmpje van Tara Brach gaat hierover.

 

Dit moment is alles wat er is

Je gaat dan vaak uit het moment en zoekt in het verleden of in de toekomst naar iets beters. Stiekem weten we allemaal wel dat dit niet de weg naar geluk is. Maar hoe dan wel? Ik begin steeds meer te ervaren dat dit moment (het ‘hier-en-nu’) alles is wat we hebben. De enige plek waar geluk uit voort kan komen. Misschien herken je het bij jezelf wel hoe fragiel geluk is als het vanuit controle en manipulatie komt.

Denk maar aan die mooie momenten met je geliefde, vrienden, op je werk of als je in de natuur bent. Het denken gaat naar de achtergrond, je bent in het moment en er een natuurlijke rust en blijdschap komt naar boven.

If you are depressed you are living in the past.

If you are anxious you are living in the future.

If you are at peace you are living in the present.

― Lao Tzu

Eigen ervaring in India

Na een heerlijke week in Kerala (India) kom ik in een wat grotere en anoniemere plek en daar is de onrust. Mijn eerste reactie is plannen maken om zo het gevoel weg te krijgen. Alleen na ruim een uur zie ik wat ik doe en ik besluit het tegenovergestelde te doen.

Ik pak een stoel en ga in de schaduw op het terras zitten. Ik laat alles opkomen en blijf net zo lang zitten tot ik het echt aangegaan ben. Heel langzaam maakt de onrust plaats voor berusting, ontspanning en komt er zelfs een glimlach op mijn gezicht. Ik loop spontaan even een rondje in de stad, lach naar mijn omgeving en voel dat er niets hoeft te gebeuren. Het is al goed. Het voelt als thuis komen, ik ben weer vrij van de controlling mind.

 

Leven zonder controle

De dag erop besluit ik naar een Ashram om meer de stilte in te gaan. Ik kom onverwachts in een groep terecht waar meditatie en theater gecombineerd worden. Ik mag zelfs mee doen de volgende 4 dagen (zelfs mee doen) en pak mijn spullen uit mijn hotel en ga de Ashram in. Deze dagen blijken de mooiste uit mijn trip te zijn en die ontstonden spontaan. Niet vanuit plannen of de drang tot controle.

Kortom ik zie het als een bevestiging dat ik (misschien voor jou ook) het leven zijn gang kan laten gaan en het met vertrouwen kan volgen. Mocht je dit verlangen ook hebben, er zelf niet uitkomen en het idee hebben dat ik iets van je kan betekenen. Dan is het misschien interessant een gratis intake gesprek aan te vragen.

Tags: