info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Het idee over mannelijkheid – tijd voor vernieuwing?

Het idee over mannelijkheid – tijd voor vernieuwing?

Emoties leren we wegstoppen, angsten negeren, (onderlinge) competitiviteit is nog altijd sterk, we mogen niet afhankelijk zijn van anderen en we moeten doorspelen als we pijn hebben. Als ik Esther Perel en anderen mag geloven, dan zijn deze concepten nog springlevend.  Als ik om mij heen kijk dan verbaast me dat niet. Het wordt tijd voor een genuanceerder en wat bredere blik hierop. Eerder schreef ik al een blog over seksualiteit en mannelijkheid. Maar nu een blog over het idee (concepten) over mannelijkheid, hoe dit komt en waarom het tijd is voor vernieuwing.

Veel blijft bij het oude

Over de mannelijke kant wordt nog relatief weinig gesproken en dus blijft veel bij het oude. Als dit voor iedereen prima is dan moeten we het vooral zo laten. Maar na wat dieper graven, blijkt dit voor velen wel een probleem, alleen vaak onbewust. Bij mijzelf maar ook bij mijn vrienden, familie en cliënten verbaas ik me elke keer weer, dat we sommige onderliggende gevoelslagen niet zien en/of compleet negeren. Als we dit wel aan gaan, dan kunnen we onze eerdere uitvluchten voor pijn ons nauwelijks meer voorstellen. Het is niet makkelijk, maar het geeft zoveel vrijheid en plezier om gewoon jezelf te zijn.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen zijn anders en dat is natuurlijk prima. En juist die verschillen zijn vaak heel complementair. Alleen lijkt het strakke keurslijf van de man steeds minder te passen in onze moderne wereld. Esther Perel liet in zomergasten mooi zien dat op uiterlijk vlak er meer diversiteit en vrijheid is gekomen (denk aan de metroman of homoseksualiteit) maar onder de oppervlakte valt dit vies tegen. Sterker nog er lijkt eeuwenlang weinig veranderd. Het stereotype beeld over mannelijkheid en vrouwelijkheid wordt op een grappige manier getoond in de serie ‘friends’.

Perfectionisme

Het perfectionisme, zo kenmerkend voor de huidige generatie, speelt hierin een belangrijke rol. Streven naar een man die lief en zorgzaam is, goed kan luisteren maar tegelijkertijd ook stoer, sterk en onafhankelijk moet zijn. Dit vaak onrealistische beeld leidt al snel tot teleurstellingen. Overigens geldt dit natuurlijk ook andersom. Hoe is dat voor jou en je partner? Of als je vrijgezel bent, wat zoek je precies? Is het realistisch?

Tijdens mijn week bij ‘Arunachala Laboratorium’ deden we hier prachtige oefeningen mee. Onze Chileense leraar liet op een confronterende en mooie manier de kwetsbaarheden van beide sekse zien. Wie ben je als man of vrouw? Hoe verhouden mannelijkheid en vrouwelijkheid zich tot elkaar? Hoe zie je jezelf? Wat voel je, als de ander niet geeft wat jij verwacht? Het zou echt een meerwaarde hebben als de jonge generatie meer ruimte en flexibiliteit krijgen/nemen om hun eigen pad te bewandelen. Dat het concept van de man ook steeds meer loskomt van oude concepten.

Eigen ervaring

Misschien lees je dit en herken je het niet of roept het misschien zelfs weerstand op. Dan check bij jezelf of achter die weerstand juist iets te halen is. Ik heb laatst een blog over seksualiteit en mannelijkheid geschreven en dat ging echt buiten mijn comfortzone (weerstand!). Maar tegelijkertijd creëert dit, juist voor de wat lastigere en onbekende onderwerpen, echt ruimte om jezelf te zijn. In de plaats dat ik te veel bezig ben met de goed of afkeuring van anderen. Het is niet alleen prettig voor jezelf maar vaak herkennen anderen zich in jouw verhaal (of onderdelen ervan). We zijn anders, maar in essentie hebben we zo veel gemeen. Angst, verdriet, blijdschap, trek, plezier etc. kennen we allemaal en voelt erg hetzelfde.

Geen nieuw model v/d mannelijkheid

Ik sluit me volledig aan bij Esther Perel dat we niet zo zeer een nieuw model van de man nodig hebben maar dat meerdere modellen naast elkaar kunnen bestaan. Dit geeft ruimte om je mannelijkheid op je eigen manier vorm te geven. Dit klinkt misschien vrij logisch, maar als we eerlijk kijken dan blijven we soms onnodig lang in het strakke keurslijf zitten. Sterker nog we geven de oude patronen vaak ook nog door aan onze kinderen.

Laat ik eindigen met mooie quote van Socrates.

Tags: