info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | Meditatie overgave en compassie

Meditatie overgave en compassie

Mijn gehechtheid in mijn werk kwam naar boven. Het verbaasde me, hoe dit me toch weer raakte. Vooral dat ik werk overtuigingen blind kan volgen, gedachten en gevoelens die het mij moeilijk maken of soms zelfs onzeker met nieuwe mensen kennis maak. Ik herinner me plots de onderstaande prachtige quote van Pema Chodron. Niets gaat weg tot we ons lesje geleerd hebben. Deze blog gaat hierover en over meditatie overgave en compassie.

Nothing ever goes away until it has thought us what we Need to know

Pema Chodron

Mooie weg bewandeld

Ik moet terug denken aan de relatief makkelijke en toffe weg die ik werk technisch gelopen heb. Vele uitdagende en mooie banen volgden elkaar jaren lang op. Van Engeland tot Kosovo van Amsterdam tot Tanzania en weer terug naar Amsterdam. Al feestend studeerde ik in Swansea en in Kosovo hielp ik start-ups.

Mijn geld voor mijn master verdiende ik als Amsterdamse stadsgids, 3 jaar lang bezocht ik alle uithoeken van Oost Afrika als consultant en terug in Amsterdam volgde ik mijn hart in het mensen vak (life-coaching en trainen van mindfulness).

Alles veranderd

Het faillissement van mijn oude werkgever was lastig maar de doorstart viel uiteindelijk best mee. Maar het leven wilde had het gevoel (wat klopt!) dat ik mijn lesje nog niet geleerd had. Echt zien dat alles veranderd. Dat controle een illusie is en om te leren mijn gehechtheid aan mijn werk los te laten. Bij ondernemen vind ik dat nog niet zo makkelijk maar ik sta erbij stil en loop niet weg voor mijn onrust. Ik leer hier veel in maar nog er nog niet klaar mee. Mooie video van Eckhart Tolle over meditatie en de omgaan met boosheid, verzet en negatieve gedachten.

Teleurstelling

Na een webinar met nagenoeg geen deelnemers, een website die ik na 2 maanden live weer moest vervangen, meditatie mindfulness weekenden in Tanzania waar te weinig animo voor was en voor het eerst in mijn leven er meer geld uit ging dan erin kwam . Ik heb genoeg gespaard en mijn coaching loopt goed dus no worries. Maar mijn werk-gehechtheid werd naadloos bloot gelegd. Ik baalde, voelde me teleurgesteld en boos en ik vond eigenlijk ‘dat het niet zo zou moeten gaan’.

 Opportunisme maakt plaats voor realisme

Mede hierdoor maakt een zeker opportunisme plaats voor meer gezond realisme. Ik merk dat ik al iets meer vanuit overgave en minder vanuit angst kan werken. De link dat het nu beter draait is misschien niet 1 op 1 te leggen, maar toch. De laatste maand 5 mooie workshops gedraaid (met gemiddeld +10 mensen), de 8-weekse mindfulness training loopt lekker en mooie individuele coachingsessies zijn gestart. Kortom mijn bedrijf, Beyond Mindfulness Amsterdam, heeft een echte start gemaakt. Dit was paar weken geleden wel anders. Wil je een keer kijken wie ik ben en wat mijn aanpak is dan sluit je aan bij een v/d vrijblijvende workshops.

Tranen voorlopers van compassie

Tijdens een mooie film kwam mijn onrust en irritatie eruit en het raakt me. Ik zie zelf mezelf even slikken. Tranen, zo zei Jan Geurtz drie jaar geleden op een stilte-Doghzen retraite in Sauerland (tip!), dat zijn de voorlopers van compassie. Ik laat het dan ook even zo zijn.

In die zelfde film wordt de dichter Rumi aangehaald met dit prachtige gedicht.

Rumi

Love is the whole thing.
We are only pieces.
Love is the sea of no end.
We are a drop of it.
He brings forth hundreds of proofs.
We can find our way only through them.

The sky turns only with Love.
Without Love, even the stars
Are eclipsed, extinguished.
With Love, hunched back dal become elif.
Once elif loses Love, it turns into dal.

The word is the Fountain of Life,
Because it originates
From the Love of the knowledge
Of the real truth of things.

Don’t keep Love away from your Soul,
So that your good deeds may bear fruit
And keep growing.

 

Overgave

Dit maakte in mij een gevoel van overgave los. Aan het leven – liefde. Ik klink wel als een middeleeuwse dichter maar ik meen het. De liefde die in ons allemaal zit en na het loslaten van de controle, gehechtheid en de zoektocht naar iets beters, meer en meer ruimte krijgt. Ik voel dat ik hierin weer een stapje maak. Klein maar fijn zullen we maar zeggen.

Overstijgende liefde

Als ik het over liefde heb dan heb ik het niet over de beperkte en wat angstige liefde waar veel vriendschappen en liefdes relaties op gebaseerd zijn. Nee, ik bedoel de liefde die overstijgend is en die de voeding is van wat wij vaak liefde en geluk noemen. Je vindt dit in jezelf, in het nu, in stilte, in eerlijkheid en in volledige overgave. Op die momenten waarin alles even weg valt en je gewoon bent. Alleen of met anderen, zonder plan of agenda. Zonder dit drogen vriendschappen en liefdes relaties op een gegeven moment op.

Love is peace in motion

Laat ik eindigen met twee mooie zinnen die mijn leraar Rupert Spira vaker aanhaalt. De oorspronkelijke auteur kan ik overigens niet vinden, let me know als jij het wel weet. Het schijnt een Hollander te zijn (go Orange!).

love is peace in motion                       (liefde is vrede in beweging)

Peace is love at rest                           (vrede is liefde in rust)

Tags: