info@beyondmindfulness.nl
Beyond Mindfulness | MINDFULNESS TIPS  | MINDFUL ZIEK ZIJN
beker met servetten

MINDFUL ZIEK ZIJN

Ik ben zelden ziek maar de afgelopen twee jaar was het 2x goed raak. Beide keren moest ik echt plat en werk cancellen. Nooit leuk als eigen ondernemer. Überhaupt is het niet leuk om te kuchen en hoesten, weinig energie te hebben en met koorts op bed te liggen. Maar anderzijds maakt het het leven even heel simpel. Je brein heeft nauwelijks energie om na te denken of om iets te doen. Je hele systeem heeft maar één doel, herstel. En dan kan het soms heerlijk rustig zijn in je hoofd. Een blog over hoe mindful te blijven als je ziek bent, vele tips hoe dat te doen en dat zelfs ziek zijn voordelen kan hebben.

Verzet tegen wat er is

De nadelen van het ziek is ons allen bekend. Alleen maken we het, door er tegen in verzet te gaan, alleen maar erger. Mijn eigen automatische patroon is om het te negeren. Wat minstens zo schadelijk is als er tegen in gevecht gaan. De vorige keer dat ik een flinke griep had, werkte deze aanpak dan ook averechts. De gouden tip van mijn vader vergeet ik sindsdien nooit meer. Hij is weinig spectaculair maar wel effectief. Namelijk meten is weten! Onafhankelijk testen (via een simpele koortsthermometer) of je koorts hebt. En hoe hoog? Zeker bij twijfel geeft dit je bruikbare extra info.

Drie cruciale stappen in Mindfulness

Gelukkig vluchtte ik deze keer niet weg of maakte ik het erger. Het lukte zelfs best prima om eerlijk te kijken hoe ik me voelde. Wat in een soort mix resulteerde van mijn agenda legen (lees plat liggen), rustig door werken (met korte powernap) en de lege dagdelen echt leeg te houden (lees hangen, Netflix en soms slapen). Halverwege de week stak wel een hardnekkige gedachte de kop op. Het zou nu toch echt wel afgelopen moeten zijn. “Het is al drie dagen!”.

Ik had mezelf bijna alweer in mijn calvinistische werk-etos-harnas gehesen maar ik raadpleegde toch eerst even de thermometer. Hierdoor stond ik automatisch ook even stil hoe ik me voelde. En ja, toch nog lichte koorts en moe. Hiermee doorloop je eigenlijk al drie cruciale stappen in Mindfulness. Namelijk bewustwording van je automatische patronen en er niet in meegaan (1), er juist met mildheid naar kijken, toelaten (voelen) en erkennen (2) en dan een bewuste(re) keuze maken hoe er mee om te gaan (3). Benieuwd naar de mythes rondom mindfulness lees dan deze blog.

Meer mindfulness tips als je ziek bent:

1. Onderscheid maken tussen fysieke pijn en de psychologische emoties die er bovenop komen. En kan je jezelf herinneren aan een belangrijke Mindfulness quote: pijn is onvermijdelijk maar pijn is optioneel. Kortom accepteer meer de fysieke pijn en laat de psychologische emotionele pijn los. Een mooi artikel over hoe dit precies werkt.
2. Meditaties helpen om deze state of mind eigen te maken, probeer er maar eens één.
Laat gedachtes los over hoe het zou moeten zijn en wees eerlijk over hoe het is. Luister hoe je je echt voelt en niet zoals je denkt dat je je zou moeten voelen. En vaak is extra rust nemen dan het devies.
3. Je kunt meer stilstaan bij dankbaarheid (schrijven of meditatie) en je gemoedstoestand zo wat lichter en positiever maken. Sta eens stil bij de mooie mensen en dingen die je nu hebt.
4. En de laatst is veel drinken. Die komt vanuit mijn wijze oma en hier nog meer tips van de leuke site ‘soChicken’.

Ervaar een nieuw soort rust

Natuurlijk raak je soms geïrriteerd na een dag zonder eetlust en/of lamlendig hangen. Maar probeer ook die momenten er gewoon te laten zijn. Dan maar even balen of gefrustreerd zijn, het is ok. Zeker als je meer over de essentie van jezelf begint te leren. Dat wat als-het-ware achter het denken zit en een rust bevat die onverstoorbaar is. Een stilte die niet uitmaakt of je ziek bent of niet, of je leuk gevonden wordt of niet of zelfs of je blij of gelukkig bent of niet. Het mooie is dat jij die stilte al bent!

Controle loslaten en overgeven

We zijn niet ons denken maar dat wát alles ziet, proeft, ruikt, voelt en hoort. Hoe wonderlijk als je door begint te hebben dat jij geen enkele invloed hebt of je ziek wordt of niet en hoe lang het duurt. Ja we kunnen goed eten, sporten en stress proberen te verminderen. Wat hartstikke goed is maar alles behalve een garantie is. We zijn niet in control, vergeet het maar.

Is keuzevrijheid ook een illusie?

Misschien verlies ik je nu maar zelfs keuzes worden voor ons gemaakt. Je zegt misschien maar ik kies toch, op basis van wat ik in het verleden heb meegemaakt, voor optie A of B. Dat lijkt inderdaad zo maar soms kies je meer vanuit een rationeel stuk voor optie A en de andere keer van een vrij irrationeel (meer gevoel) stuk weer voor B (of andersom). Die keuze, die is niet van jouw. Die gebeurt gewoon. Let maar eens op. Jij denkt nu: “ik ga het bewijzen aan die verwarde ‘Marc’ en nu opspringen. En daarmee laten zien dat IK dat besloten en gedaan heb.” Maar wie bepaald dat die gedachte van opspringen bij jou op komt, dat je een andere keer dezelfde gedachte had maar besloot niet op te springen of dat die gedachte niet eens in je opkwam. Niet jij controleert de gedachten, ze komen en gaan. Zonder dat jij er iets aan kan veranderen.

Radicale Acceptatie

Verwarrend? Of gewoon niet met me eens? Of juist herkenbaar? Belangrijkste punt is dat jij en ik, denk ik, veel minder controle hebben dan we denken. Is dat eng? Ja, soms wel. Maar ik proef de beloning van het loslaten en hoe relaxed het is als je het leven niet meer hoeft te veranderen. Een bevrijdend gevoel dat het prima is zoals het is en vertrouwen dat het ook prima zal zijn. Ook op moeilijke momenten. Een mooie video van Mindfulness leraar Tara Brach over radicale acceptatie.

Either Way zoveel beter dan mijn vertrouwde neiging tot constant verbeteren. Ergens anders ‘moeten’ zijn dan waar het leven zich nu bevindt. Zie de voedingsbodem voor ontevredenheid. Er zullen vast veel mensen gelukkiger zijn dan mij en anderen misschien minder gelukkig. What do I know. Ik kan alleen in mijn eigen kleine wereld het beste ervan proberen te maken. Ik laat me weer met de stroom meegaan op weg naar een nieuw avontuur en ik laat deze grieperige week voor wat het is.

Tags: